„Mindig kell egy barát” – 10+1 ok, miért érdemes ELZA-val dolgozni

Vissza a szakmai cikkekhez
„Mindig kell egy barát” – 10+1 ok, miért érdemes ELZA-val dolgozni
2024. június 4. 7:00

Ha megkérdeznénk a könyvelőket, mi a legnehezebb a munkájuk során, vajon mi lenne a leggyakoribb válasz? A jogszabálykövetés, a technikai fejlődés, a megfelelő kollegák kiválasztása, az ügyfelek informálása? Felmerült már a virtuális asszisztens az irodában? Hátha egy kicsit mindegyik nehézségen tudna javítani egy program, ami egységesíti az iroda funkcióit és észrevétlenül standardizálja a munkafolyamatokat.

Egyre többször felmerül, milyen nehéz egy szakmailag jól képzett kollegát találni, aki tapasztalt, gyors és hosszú távon is elkötelezett egy munkáltatónál. A fluktuáció sajnos velünk van, de könnyebben átadhatók a feladatok egy új kollegának, ha minden dolgozó azonos rendszerben, egységes munkatáblákkal dolgozik. Amennyiben a munkafolyamatok standardizáltak, a helyettesítés szinte észrevétlenül megoldott az irodában, és egy új kollega is néhány óra alatt be tud tanulni.

ELZA, a könyvelők digitális asszisztense biztosítja a rendet minden ügyfél mappájában. Egységes fájlokat kínál a havi zárlatokhoz, adó számításokhoz; a beszámoló alátámasztáshoz a mérlegstruktúrát használja. Miért is töltené az idejét a standard táblák elkészítésével a mérleghez, az adókalkulációkhoz? ELZA rendszeresen frissül, ezzel mentesíti a könyvelőt a gyakran változó adólevezetések elkészítése alól. Az egységes munkafolyamat előnye nem merül ki a munkaszervezésben. Lássuk a top 10+1 érvet, amiért jó ELZA-val dolgozni:

  1. Mérleget és eredménykimutatást készít év közben és az év végén. Láthatóvá válik bármely két időszak között a változás, de akár több időszakot is össze tud hasonlítani egyszerre.
  2. Elkészíti a kiegészítő mellékletet, beilleszti a főkönyvi adatokat és a társaságról ismert információkat. Nem kell többé több órát dolgozni rajta.
  3. Elkészíti a nyers cash-flow kimutatást. Ezután a módosító tételek listájából a cégre vonatkozó tételeket kell csak kiválasztani, és máris kész a mindig egyező cash-flow!
  4. Banki vagy hasonló jellegű adatszolgáltatásokhoz, adóellenőrzésekhez kigyűjti a legnagyobb vevőket és legnagyobb szállítókat. Bármilyen főkönyvi lekérdezést könnyedén prezentál.
  5. Segít az évközi zárlatokban, például havi riportot készít a főkönyvi adatokból. A riport adatait többféle bázis adattal tudja összehasonlítani.
  6. Az áfa bevalláshoz teljes képet ad a kiállított számlákról valós időben. Lekérdezi és listázza az áfa bevallást érintő (kimenő és bejövő) számlákat a NAV online számla adatszolgáltatásból. Megmutatja a tárgy hónapra (időszakra) vonatkozó, az előző napig kiállított (kimenő vagy bejövő) korrekciós vagy sztornó számlákat is, az önellenőrzés elkerülése érdekében.
  7. NAV adófolyószámla egyeztetéshez adónemenként egymás mellé állítja az adószámla és főkönyv adatait ugyanazon időszakra. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt áttekinthető az adószámla és főkönyv egyezősége.
  8. A leggyakoribb adónemekre folyamatosan frissített adótáblákat kínál. Az adó levezetéséhez átemeli az adatokat a főkönyvből.
  9. Éjjel is dolgozik, a Webposta segítségével lekérdezi a NAV-tól a kimenő és bejövő számlákat, és egy adatállományban folyamatosan gyűjti őket. Az állomány könyveléshez, elemzéshez is használható.
  10. A NAV online számla adatszolgáltatásból éves riportot, elemzést készít.

+1. Számos olyan nyilatkozat mintát kínál, ami a könyvelőt védi. Ilyen például a teljességi nyilatkozat vagy a kapcsolt vállalkozások listája, a cégméret meghatározása.

Aki ELZA segítségével dolgozik, már tudja, hogy vele hány óra munkaidőt váltott ki. A zárási leterheltségben különösen jóleső érzés, ha másra is jut időnk a munka mellett.

„ELZA a könyvelő barátja, ki csak érted van veled.”

Amennyiben szeretne megismerni egy, könyvvizsgálók által is ajánlott szoftveres rendszert, vegyen részt előzetes regisztráció után a következő, 2024. június 21-i térítésmentes bemutatón, ahol felteheti kérdéseit!

A cikk szerzője:
Tusnádiné Ágoston Márta
kamarai tag könyvvizsgáló, adótanácsadó, informatikus mérnök,
az ELZA elektronikus zárást támogató program és a Metrum Referencia könyvvizsgáló program szakmai fejlesztője, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!