Adóellenőrzés esetén meg kell-e jelenni személyesen a NAV-nál?

Vissza a szakmai cikkekhez
Adóellenőrzés esetén meg kell-e jelenni személyesen a NAV-nál?
2022. szeptember 16. 10:00
Kevés rémisztőbb helyzet van egy cég vezetője számára, mintha a NAV személyesen kívánja meghallgatni az adóvizsgálat során; de valóban meg kell-e ilyenkor jelennie az ügyvezetőnek az adóhatóságnál?

Az adóellenőrzés legelején jellemzően nem

Az adóellenőrzés megindításáról szóló értesítő jellemzően tartalmazza azt, hogy az adózó képviselője jelenjen meg az adóhatóság hivatali helyiségében egy előre meghatározott időpontban. Ettől azonban nem kell megijedni, mert az eljárás ezen szakaszában az esetek 99%-ában ténylegesen nem szükséges a revizorok előtti személyes megjelenés. Érdemes tehát már itt, a startvonalnál, az ellenőrzés kezdetén telefonon vagy e-mailben egyeztetni az adóellenőrrel, hogy valóban elengedhetetlennek tartja-e a személyes megjelenést. Azért célszerűbb persze e-mailt írni a telefonálás helyett, mert akkor nyoma is marad annak, hogy a revizor megerősítette, nem szükséges látogatást tenni a NAV hivatali helyiségében.

Az adóellenőrzés későbbi szakaszában már nehéz kibújni…

Az ellenőrzés későbbi szakaszában már jóval nehezebb „megúszni” a személyes meghallgatást, ha ahhoz a NAV feltétlenül ragaszkodik. Ilyen esetben az ügyvezetőnek javasolt szakemberrel együtt befáradnia a NAV-hoz, mert ő tud szakértőként figyelni arra, hogy az adóhatóság mindent szabályszerűen végez-e az eljárása során.

Fontos azonban azt is tudni, hogy az eljárás alá vont cég képviselője bármikor, indokolás nélkül megtagadhatja a nyilatkozattételt vagy a válaszadást, ám ez nem mentesíti őt a megjelenési kötelezettség alól. Az adóhatóság előtt tehát ilyenkor is meg kell jelennie, és ott kell elmondania, hogy nem kíván nyilatkozatot tenni. Természetesen azt is fel kell mérni ilyenkor, hogy érdemes-e ezt a taktikát követni, hiszen ezzel könnyen elveszíthetjük az adóhatóság szimpátiáját, amely azonban később még jól jöhet.

Sokszor írásban is lehet nyilatkozni az adóellenőrzés során

Egyre gyakoribb, hogy a NAV nem ragaszkodik minden áron a szóbeli meghallgatáshoz, pusztán „megszokásból” küldi el így az idézést. Érdemes ezért megpróbálkozni egy olyan kérelemmel, hogy az adózó a személyes meghallgatás helyett írásban nyilatkozhasson. Ez a kérelem az adóhatóságot persze nem köti, de az esetek nagy részében ez számára is könnyebbség, hiszen így jóval gyorsabb az ügyintézés és kevesebb adminisztrációval is jár. Az adózónak pedig azért sokkal kényelmesebb ez a megoldás, mert nem kell átélnie a szóbeli „feleltetéssel” járó stresszt, ráadásul nem azonnal kell válaszolnia a felmerülő kérdésekre, s ebben az esetben szakemberrel is könnyebb egyeztetnie az ügyben.

 

A cikk szerzője:

dr. Barta Péter

szenior ügyvéd, adótanácsadó, Jalsovszky Ügyvédi Iroda

a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oktatója

 

A szerző "Kopogtat a NAV – felkészülés a NAV ellenőrzéseire" című előadására 2022. szeptember 21-én várjuk a téma iránt érdeklődő szakembereket.

A szerző(k)ről

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!