A mesterséges intelligencia kiválthatja-e az adótanácsadói tevékenységet?

Vissza a szakmai cikkekhez
A mesterséges intelligencia kiválthatja-e az adótanácsadói tevékenységet?
2023. augusztus 3. 10:00

A „mesterséges intelligencia” (röviden MI) kifejezést John McCarthy használta először az 1950-es években. Az akkor még gyerekcipőben járó MI az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már számos iparágban, illetve tevékenységi körben, így az adótanácsadás területén is hasznosítják. 

A mindennapos használatban persze az igazi áttörést a ChatGPT megjelenése hozta el számunkra - akár úgy is mondhatnánk, hogy 2022. november 30-a óta kissé felfordult velünk a világ...

(Ugyanakkor fontos tudni, hogy a ChatGPT nem rendelkezik hozzáféréssel valós idejű információkhoz. Jelenleg a 2021 szeptemberéig feltöltött adatokból dolgozik, és azok alapján tanul. Természetesen könnyen elképzelhető, hogy mindez a közeljövőben gyökerestől meg fog változni.)

Jelen cikkem megírásakor teljesen kézenfekvő volt számomra, hogy a ChatGPT „véleményét” is kikérjem a téma kapcsán.

A chatben az alábbi kéréssel fordultam a ChatGPT-hez:

„Írj egy cikket a mesterséges intelligencia és az adótanácsadói tevékenység kapcsolatáról. Mennyire képes helyettesíteni az adótanácsadókat a mesterséges intelligencia?”

Az általa készített cikk összefoglalása a következő:

A mesterséges intelligencia kétségkívül forradalmasítja az üzleti világot, ideértve az adótanácsadói szakmát is. Az MI rendszerek gyorsasága, pontossága és adatfeldolgozási képességei hasznos segítséget nyújthatnak az adózási tevékenységben. Ugyanakkor egy hús-vér adótanácsadó ügyfélközpontúsága és személyre szabott kommunikációja olyan értéket ad az üzletmenethez, amelyet az MI nem tud pótolni. A jövőben az MI és az adótanácsadó egyre szorosabb együttműködésére számítok, hiszen így lehet majd biztosítani az ügyfél számára a lehető legjobb eredményeket.

A ChatGPT válaszából tehát látszik, hogy az adótanácsadók előnyét az MI-vel szemben elsődlegesen az emberi mivoltukból eredő tulajdonságokra vezeti vissza.

A legfontosabb ilyen tulajdonságok:

  • az empátia;
  • az ügyfélre szabott kommunikáció;
  • és a megoldandó probléma alapos megismerésére irányuló tanácsadói igény.

Ezt követően az alábbi kérdéssel fordultam még a ChatGPT-hez:

„A ChatGPT képes-e konkrét adózási kérdésekre egzakt válaszokat adni?”

A reakciója:

„Az adózási kérdések gyakran bonyolultak és specifikusak lehetnek az országonként eltérő adórendszer miatt. Az adózással kapcsolatos konkrét és pontos tanácsadást mindig egy szakértő, például adótanácsadó vagy könyvelő adhat, aki naprakész információkkal rendelkezik az adott ország adórendszeréről és az aktuális szabályokról.
Ha bármilyen adózási kérdése merül fel, mindig érdemes szakértőhöz fordulni, aki a legfrissebb információkkal és személyre szabott tanácsokkal tud segíteni a helyes döntések meghozatalában. Az interneten és hivatalos adóhatóságok honlapjain is megtalálhatók általános adózási útmutatók és információk, de minden egyedi helyzet egyedi megoldásokat igényelhet.”

A fentiekből az látszik, hogy a ChatGPT – véleményem szerint helyesen – nem kívánja átvenni és nem is veheti át az adótanácsadók szerepét a gazdaságban, csupán az információszerzés teszi hatékonyabbá, s ezzel segíti majd a szakembereket és a laikusokat.

Fontos megjegyezni, hogy egy mesterséges intelligencia szoftver Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint nem is végezhet adótanácsadói tevékenységet tekintettel arra, hogy ez:

  • szakképesítéshez;
  • igazolt szakmai tapasztalathoz;
  • tevékenységi engedélyt jelentő minisztériumi regisztrációhoz;
  • folyamatos szakmai továbbképzéshez;
  • és az etikai szabályok betartásához kötött.

Mivel az adótanácsadás során a szakembereknek és a vállalkozásoknak felelősséget kell vállalniuk az általuk adott szakmai tanácsokért, ezért az ebből eredő kockázatokra reagálva jellemzően szakmai felelősségbiztosítással rendelkeznek.

Egy mesterséges intelligencia szoftver és a mögötte álló vállalat nem képes a fenti felelősség vállalására, amit maga a ChatGPT is megerősített.

Erre vonatkozóan egészen pontosan így hangzott el az általam feltett kérdés:

„Milyen felelősséget vállal a ChatGPT az általa adott adótanácsokért?”

A válasz legfontosabb mondata a következő volt:

„Fontos megérteni, hogy az AI* modellek tanácsokat és válaszokat szolgáltathatnak, de ezeket mindig kell ellenőrizni és megerősíteni más megbízható forrásokból, különösen akkor, ha a tanácsok életfontosságú döntések meghozatalához kapcsolódnak vagy kritikus területeken használják azokat, például az egészségügy, pénzügy vagy jogi kérdések területén.”

Mindez engem megnyugtatott. Egyértelműen kijelenthetőnek látom, hogy a mesterséges intelligencia szoftverek jelenleg nem alkalmasak adótanácsadói tevékenység gyakorlására, tevékenységük csak az azzal kapcsolatos információszerzés és feldolgozás támogatására korlátozódik, de ezen a téren jól hasznosíthatják a felkészült szakemberek. 

Összefoglalva fontosnak tartom viszont rögzíteni, hogy az MI rendszerek:

1.) Nem képesek empatikus módon a megrendelőkkel kommunikálni és a személyes helyzetüket, a körülményeket olyan alaposan megismerni, mint egy tapasztalt adótanácsadó, ami az eset felelős megítéléséhez fontos.

2.) Jogilag Magyarországon nem is végezhetnek adótanácsadói tevékenységet.

3.) A szoftver és a mögötte álló vállalat nem tud felelősséget vállalni a tanácsokért, ami a szakmai gyakorlóitól egyértelműen elvárt.

 

A cikk szerzője:
Dzsudzsák Zsolt
okleveles könyvvizsgáló, okleveles adószakértő
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója

*Az AI modellek képesek tanulni és javulni az adatok és az ismétlődő folyamatok alapján, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyre pontosabbá és hatékonyabbá váljanak a feladatukban.

Szakmai cikkünkhöz kapcsolódóan ajánljuk figyelmébe adótanácsadó vagy okleveles adószakértő képzésünket. Ha pedig már rendelkezik e végzettségekkel, akkor kreditpontos kötelező továbbképzésünk segítségével egyszerűen, online vagy tantermi keretek között is eleget tehet pontgyűjtési kötelzettségének.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!