A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA bevallás

Vissza a szakmai cikkekhez
A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA bevallás
2024. február 14. 10:00

Az eÁFA rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

A rendszer, amely az ÁFA törvény aktuális rendelkezéseire épül, az adóhatóság által biztosított adatokra támaszkodik az ÁFA bevallás elkészítésének megkönnyítése érdekében. Az adóalanyok választhatnak az adóhatóság által biztosított elektronikus felület használata (webes eÁFA), a gép-gép (M2M) kapcsolaton keresztüli benyújtás, valamint a hagyományos nyomtatvány benyújtása közül.

Az eÁFA webes felület egy könnyen használható, online alapú megoldást kínál az ÁFA bevallás elkészítésére. A felhasználók a webes felületen keresztül közvetlenül hozzáférhetnek a bevallási adatokhoz, kitölthetik és elküldhetik az ÁFA bevallásokat. A webes eÁFA rendszer jelentős előnye a felhasználóbarát interfész és az egyszerű hozzáférés. Nem szükséges hozzá különleges szoftver, vagy technikai felkészültség, így különösen alkalmas kis- és középvállalkozások számára, valamint azoknak, akik kisebb mennyiségű adatot kezelnek és nem igényelnek összetett adatintegrációt.

Az eÁFA gép-gép kommunikáció – amit várhatóan a jövőben minden adózónak alkalmaznia kell - a hagyományos webes megoldásokon túl egy újító bevallási módot kínál az adózók számára. Ez az alternatíva hasznos lehet azoknak az adózóknak, akik szélesebb körű és automatizált adatkezelést igényelnek, de különösen azoknak, akik magasabb szintű automatizációt és integrációt szeretnének. Az M2M bevalláskészítés alapja az ÁFA analitika XML formátumban történő feltöltése, amely az adóhatóság rendszerével történő kommunikációt is magában foglalja. A folyamat során az adóalanyok az ÁFA bevallás sor adatait az egyes számlákhoz és bizonylatokhoz tartozó adóalapokkal és adókkal párosítják, melyet az adóhatóság feldolgoz és összegez, így készítve el a bevallási tervezetet (amit utána ügyfélkapus bejelentkezés nélkül lehet benyújtani). Az M2M rendszerben lehetőség van többek között lekérdezni az adókód katalógus listát, a már beadott bevallások analitikáját, valamint a bevallási időszakhoz tartozó számlákat és egyéb releváns adatokat (pld. hibaüzenetek). Fontos e tekintetben kiemelni, hogy ezen részletes adatszolgáltatás eredményeként az ÁFA bevallási, számlázási folyamatokban lévő hibák is nyilvánvalóbbá válnak. Ez pedig sokba kerülhet azoknál, akik későn reagálnak.

Habár az eÁFA rendszer január óta már éles, azonban nem mindenki számára elérhető. Így például a speciális adózói csoportok, mint a megszűnők, átalakulók és csoportos adóalanyok, várhatóan csak 2025-től tudnak áttérni az új rendszerre. Emellett az eÁFA bevallások önellenőrzése is csak az ÁNYK nyomtatványok segítségével lehetséges jelenleg, de a tervek szerint 2024 második felétől ez is elérhetővé válik az új rendszeren keresztül.

Az eÁFA rendszer használata mellett szól különösen, hogy felhasználói mentesülnek a belföldi összesítő jelentések, az úgynevezett M-lapok rendszeres elkészítésének kötelezettsége alól. Ez pedig jelentősen egyszerűsíti a könyvelés életét. Ráadásul a gép-gép kapcsolaton keresztül történő bevallások esetén 15 napon belül pótlékmentesen végezhető önellenőrzés, amely lehetővé teszi az esetleges hibák javítását és enyhíti azok következményeit.

Összességében az eÁFA rendszer bevezetése egy frissítő változást hozhat a vállalkozások számára: az adatok manuális összegyűjtésével és feldolgozásával töltött órák helyett a rendszer felületén gyorsan és egyszerűen hozzáférhetnek a szükséges adatokhoz, és könnyedén integrálhatják azokat a bevallási folyamatukba. Azonban azt is látni kell, hogy eÁFA rendszer egy olyan fejlesztés, amely nem csak a vállalkozásoknak kedvez. Ez a lépés hozzájárul az adórendszer átláthatóságához és integritásához is, lehetővé téve az adóhatóságok számára, hogy hatékonyabban felügyeljék az adóbevallásokat, az adatszolgáltatás és csökkentsék az adócsalás és adóelkerülés esélyét. Az eÁFA rendszer bevezetése minden vállalkozásnak előnyös, főleg, ha belső számlázási, bevalláskészítési folyamatai megfelelőek. Ezért is érdemes minél hamarabb elkezdeni a felkészülést a hamarosan bekövetkező teljes átállásra. 

A cikk szerzője:
Nyári Zsolt, okleveles adószakértő,
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója

Szerezze meg összes szükséges kreditpontját távoktatási csomagunk megvásárlásával, amelynek keretében többek között a szerző hamarosan kínálatba kerülő, ÁFA témákörben tartott előadását is megtekintheti.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!