Tájékoztató e-learning képzésről könyvvizsgálók részére

TÁJÉKOZTATÓ
KAMARAI TAG KÖNYVVIZSGÁLÓK RÉSZÉRE
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft.
távoktatási anyagainak eléréséhez

A kamarai tag könyvvizsgálóknak a továbbképzési szabályzat 2016. június 1-jétől hatályos módosításának megfelelően meghatározott számú kreditpontot távoktatási formában kell teljesíteniük.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a tagok az Oktatási Központ távoktatási rendszerében elérhető előadások megtekintésével szerezhessék meg térítésmentesen.

1. A kamarai tag könyvvizsgálók részére térítésmentesen elérhető anyagok megtekintési jogosultságát az MKVK honlapon való ügyfélkapus belépést követően tudja aktiválni.

 • 1a-1c. Ügyfélkapus bejelentkezést követően, a távoktatási előadásokat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara honlapjáról, a https://mkvk.hu/szolgaltatasok/tovabbkepzes/elearning oldalról indulva érheti el 
 • 1d. Az Oktatási Központ rendszerében biztosított elektronikus képzési anyagokat a "Térítésmentes távoktatás - Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft." lehetőséget választva éri el.

2. A gombra kattintva a weboldal átirányítja önt az Oktatási Központ oldalára.

Az átirányítást követően:

 • Első alkalommal választhat, hogy új felhasználói fiókot hoz létre vagy már meglévő fiókjába lép be. Új fiók létrehozását csak abban az esetben javasoljuk, ha még nincs regisztrálva az Oktatási Központ oldalán. (Ha van fiókja, de elfelejtett a jelszavát, új jelszót kérhet a belépéshez az "Elfelejtett jelszó" lehetőségre kattintva.)
  A fiók lérehozása/azonosítása után töltse ki a képzéshez kapcsolódó felugró adatlapot. Ez azért szükséges, mert a kreditpontok lejelentése csak az így beérkező adatok alapján lehetséges, s az Oktatási Központ távoktatási előadásai a könyvvizsgálói továbbképzés mellett más szakmai területek továbbképzésében is kreditpontokat érnek. Az adatlap kitöltését követően a távoktatási anyagok listájához, saját felhasználói fiókjába irányítja önt a rendszer.
 • Minden további alkalommal már közvetlenül az Oktatási Központ weboldalához kapcsolódó felhasználói fiókjába, az e-learning anyagok listájához érkezik meg a kamarai oldalról.

A hozzáférés biztosításának zavartalansága érdekében javasoljuk, hogy mindig a Kamara honlapjáról indulva keresse fel a távoktatási előadásokat!

3. Az online anyagok listájában alapértelmezés szerint csak a filmek címe látszik. Adott távoktatási anyag részleteit (speciális minősítés területe stb.) a film címe melletti kreditpont értékre kattintva tekintheti meg.

4. Saját felhasználói fiókjában a megtekinteni kívánt előadást az "Indítás" gombbal tudja aktiválni. Ezt követően néhány másodperc elteltével a távoktatási videó saját oldalára irányítja önt a rendszer.

5. A távoktatási videó oldalán a lap felső részén található maga a videó, alatta a továbbképzési program részletes adatai szerepelnek. Az előadás a "Videó indítása" gomb lenyomására indul el. Azoknál a távoktatási filmeknél, amelyekhez készült írásos anyag is, a video ablak alatt jobbról a "letölthető anyagoknál" találja meg. A videó aloldalát csak addig éri el, amíg a filmet be nem fejezi, de ha esetleg elmulasztaná az írásos anyag letöltését erről az oldalról, a filmlistában a befejezett előadásoknál is megtalálja a az írásos anyagokat a „Letöltések” gombra kattintva.

6. Az e-learning anyagok a megjelölt időpontig - a program minősítésének lejárati időpontjáig vagy a továbbképzési időszak végéig - érhetőek el kínálatunkban. Fontos tudnivaló ezen kívül, hogy egy adott távoktatási anyagot a megtekintésének megkezdését követő 60 napon belül be kell fejezni a kreditpontok megszerzéséhez. A 60 nap lejártát követően - amennyiben az anyag még elérhető a kínálatban - az elejétől indítható újra a film.

7. A film megtekintése közben:

 • A videólejátszó akciógombjai megjelennek, amint az egér kurzort a lejátszó alsó része fölé mozgatjuk.
 • A film a videóablak bal alsó sarkába rejtett gombbal állítható le, illetve indítható újra. 
 • A film minőségét lejátszás közben is átállíthatja tetszőlegesen HD vagy gyengébb képfelbontásra.
 • Az előadás közben a „részvételt” ellenőrző feleletválasztós kérdéseket kap, ezekre válaszolva folytathatja a film megtekintését. (Amennyiben a rendszer helytelen választ kap öntől, a kérdést megismétli, s 3 helytelen választ követően az adott filmszakasz elejére irányítja.) 
 • A film mellett a teljes videó megtekintéséből eltelt idő, valamint a teljes film időtartama látható, a lejátszó számlálója pedig a két ellenőrző kérdés közötti, az aktuális filmszakaszból eltelt, illetve összes időt mutatja. 
 • Amennyiben a film teljes megtekintése előtt bármilyen okból ki kell lépnie a távoktatási előadásból, tehát be kell zárnia a távoktatási videó oldalát, az elkezdett filmet a honlapra ismételten bejelentkezve érheti el megint az 1-3. pontban leírtak szerint. A videó megtekintését az utolsó ellenőrző kérdéstől folytathatja.
 • A már megtekintett oktatási anyagok ismételt megnézésére is van lehetőség, ám minden oktatási anyag csak egy alkalommal ér krediteket - ahogy az sem szerezhet krediteket ugyanazon tananyag távoktatási megtekintésével, aki tanteremi oktatás keretében már részt vett az adott előadáson. (Az ismételt megtekintés ellenben az összesen megtekinthető távoktatási film személyenkénti 8 könyvvizsgálói kreditnyi mennyiségét terheli!) Az adott film második megtekintése során lehetőség nyílik már a filmben történő szabad pozícionálásra, tehát "előre és visszatekerésre" is.

8. Az előadás befejezését követően a rendszer visszairányítja saját felhasználói fiókjába, ahol a program teljesítése regisztrálásra kerül. Ezt kérjük, feltétlenül várja meg, mert ha a visszairányítás előtt bezárja a böngészőt, a teljesítést a rendszer nem jegyzi be!

9. A könyvvizsgálói kreditek teljesítésének igazolását a film befejezését követően a Kamara részére elektronikus úton azonnal továbbítjuk. Külön, önnek megküldendő igazolást ezekről a kreditpontokról nem állítunk ki.
A teljesítés belső nyilvántartásunkban történő feldolgozását követően - amennyiben ezekben érdekelt - a mérlegképes és az adótanácsadói/adószakértői/okleveles adószakértői kreditpontok igazolását megküldjük önnek, s a megszerzett kreditpontokat folyamatosan jelentjük a Pénzügyminisztériumnak is.

A kínálat az év során folyamatosan bővül a köztestülettel egyeztetett tananyagokkal.

A megtekintendő előadás kiválasztására az Oktatási Központ távoktatási rendszerébe a fent leírt módon történő belépést követően van lehetőség!

 • Könyvvizsgálók kötelező szakmai továbbképzés 2021 (1. nap) - 4 kredit
 • Könyvvizsgálók kötelező szakmai továbbképzés 2020 (1. nap) - 4 kredit
 • A pénzegység alapú statisztikai mintavétel elmélete és gyakorlata - 2 kredit
 • A visszaélések kockázatának kezelése a könyvvizsgálat során és a pénzügyi ágazati szakemberek munkájában - 2 kredit
 • Az átalakulás, egyesülés, szétválás könyvvizsgálata 2021- 3 kredit
 • A konszolidált éves beszámoló készítés módszertana - 3 kredit
 • Covid-19 hatása a könyvvizsgálatra - 1 kredit
 • Konferencia 2021/1 - IFAC ajánlás és a DigitAudit program kockázatbecslési eljárásai - Mintavételi dilemmák a könyvvizsgálatban - Üzleti tervezés során alkalmazott mutatószámok értelmezése - 1 kredit
 • Konferencia 2021/2 Az adatbányászat lehetőségei a minél magasabb könyvvizsgálati bizonyosság elérésében a Caseware Idea program keretein belül – A digitalizált könyvvizsgáló, elektronikus aláírással a hitelességért – Új könyvvizsgálati kockázatok a könyvelő programok automatikus számla beolvasásával - 1 kredit
 • Konferencia 2021/3 Jogértelmezési bizonytalanságok, avagy a fizetőképességet (nem) veszélyeztető osztalékfizetés, valamint a tőkekivonással nem járó tőkeleszállítás egy-egy esete – Mi történik a világban, nemzetközi kitekintés – A könyvvizsgálat átalakulása, home office, digitalizáció, munkaerőhiány - 1 kredit
 • Konferencia 2022/1 - Unikornisok a vadasparkban - a kockázati tőke és a csúcstechnológiai vállalkozások kapcsolatáról; Már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik – 1 kredit
 • Konferencia 2022/2 - NAV esettanulmányok; lehetőségek és kockázatok a mesterséges intelligenciára alapuló programokkal; távolról személyesen - egyszerűen, hitelesen; mit kínál az első könyvvizsgáló-barát számlázó a könyvvizsgálóknak?; Könyvvizsgálói kockázatok a bizonytalan körülmények között – 1 kredit
 • Konferencia 2022/3 - A könyvvizsgálók büntetőjogi felelőssége; a költségvetési csalás és a számvitel rendjének megsértése – 1 kredit
 • Vizsgálatra kiválasztás és mintavétel könyvvizsgáló program segítségével (Metrum Referencia könyvvizsgáló program) – 1 kredit
 • NAV online számla adatok használata a könyvvizsgálat során (Metrum Referencia könyvvizsgáló program) – 1 kredit
 • Kopogtat a NAV- felkészülés a NAV ellenőrzéseire - 2 kredit
 • A 2022. évközi és 2023. évre vonatkozó egyes adóváltozások– SZJA, KATA, EKHO, Szocho, TB, TAO, KIVA, HIPA változások - 2 kredit
 • 2022. évközi és 2023. évre vonatkozó adóváltozások – Adóeljárást, ÁFA-t, illetéket, innovációs járulékot, reklámadót, kiskereskedelmi adót és az energiaszektort érintő változások - 2 kredit
 • 315. témaszámú (2019-ben felülvizsgált) nemzetközi könyvvizsgálati standard 2023. január 1-től – 2 kredit
 • 540. témaszámú (felülvizsgált) nemzetközi könyvvizsgálati standard. Számviteli becslések és kapcsolódó közzétételek könyvvizsgálata – 1 kredit
 • 1. témaszámú nemzetközi minőségirányítási standard. Minőségirányítás pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatát vagy átvilágítását, vagy egyéb bizonyosságot nyújtó szolgáltatásokra szóló vagy kapcsolódó szolgáltatási megbízásokat végrehajtó társaságok számára; 2. témaszámú nemzetközi minőségirányítási standard. Megbízás minőségének áttekintései 220. témaszámú (felülvizsgált) nemzetközi könyvvizsgálati standard – 1 kredit
 • 4400. témaszámú (felülvizsgált) „Megállapodás szerinti eljárások végrehajtására szóló megbízások” c. kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó nemzetközi standard – 1 kredit
 • Hatósági ellenőrzés, adatvédelmi hatósági eljárás - felkészülés a NAIH vizsgálataira - 2 kredit
 • Értékpapír jövedelmek adózása - SZJA, Szocho és járulék kötelezettségek vizsgálata belföldről és külföldről származó jövedelmek vonatkozásában - 2 kredit
 • Devizában, valutában fennálló eszközök és források értékelése 2023 – 2 kredit
 • Eladásként kezelendő gazdasági események számviteli elszámolása 2023 – 2 kredit
 • A közlekedéssel összefüggő költségek elszámolása és adózása – minden, amit a pénzügyi ágazati szakembereknek tudniuk kell a magánszemélyek járműhasználatáról – 2 kredit

Előadások speciális minősítésekhez

IFRS minősítéshez:

 • Értékelés és újraértékelés az IFRS-ekben - hogyan tovább a Covid után? - 2 kredit
 • A nyereségadók elszámolásának rejtelmei az IFRS-ekben - 2 kredit
 • IFRS-ek a gyakorlatban - válogatott számviteli problémák az IFRS 5, IFRS 15 és IFRS 16 standardokból (e-learning) - 2 kredit
 • IFRS 15 - amit a vevői szerződésekből származó bevétel standardról tudni kell – 2 kredit

IFRS,  pénzügyi intézményi, befektetési vállalkozási, biztosítói, kibocsátói, pénztári minősítéshez:

 • Szakértő, szakértő és szakértő: mikor, kit, miért, és hogyan vonjunk be? – egy konkrét szakértő szemével, MNB vezetői körlevél alkalmazása, friss MNB ajánlások kezelése, a különjelentés standard munkacsoport tevékenysége - 1 kredit
 • A Tőkekövetelmények és azok számítása a pénz és tőkepiaci szervezeteknél – változások a CRD szabályozásban; a kamarai minőség-ellenőrzés tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál  - 1 kredit
 • Hitelmoratóriummal kapcsolatos IFRS9 kezelések (cash flow változások, modification gain/loss elszámolás, amortizáció, minősítés, értékvesztés, stb.); A könyvvizsgálati becslésekkel kapcsolatos audit standardváltozások miatti munka - 1 kredit
 • MNB zöld pénzügyek; Tőkekövetelmények és azok számítása a pénz- és tőkepiaci szervezeteknél – Új jelentési és számítási építőkockák a prudenciális keretrendszerben - 1 kredit
 • IFRS frissítés – új standardok és változások; ESEF jelentéstétel és audit munka specialitásai – követelmények 2021-től,tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál - 1 kredit
 • Extraprofit adók számviteli kezelése a pénz- és tőkepiaci szervezeteknél.  A kamarai minőség-ellenőrzés tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál - 1 kredit
 • A kamarai és a közfelügyeleti ellenőrzések aktuális kérdései. A tőkekövetelmények és azok számítása a pénz- és tőkepiaci szervezeteknél – Az Európai Bizottság CRR3 javaslata - 1 kredit
 • Pénzügyi vállalkozások aktualitásai. Csődmodellek és a vállalkozás folytatásának elve – Gyakorlati példák elemzése - 1 kredit
 • ESEF jelentéstétel és audit munka specialitásai; A pénz és tőkepiaci törvények és a vonatkozó számvitelt szabályozó kormányrendeletek 2023. január 1-től hatályos változásai - 1 kredit

Pénzügyi intézményi, befektetési vállalkozási, biztosítói, kibocsátói, pénztári minősítéshez:

 • Konferencia 2022/4 - A robottechnika alkalmazási lehetőségei a könyvvizsgálat workflowjában; a bankrendszer átalakulása; a fenntartható fejlődés – 1 kredit