Kevesebb műanyag, élhetőbb világ - avagy amit a környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell

Vissza a szakmai cikkekhez
Kevesebb műanyag, élhetőbb világ - avagy amit a környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell
2021. május 26. 0:00
Az életterünk megóvásáért – a felhalmozódó hulladékok negatív hatásainak csökkentése, megelőzése érdekében – fokozott intézkedésekre van szükség. Ezt szolgálja a környezetünkre és az emberi egészségre kiemelten veszélyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának, az azokból keletkező hulladék mennyiségének a visszaszorítása, valamint a fenntartható, újrahasznosítható termékek alkalmazásának előtérbe helyezése, amit környezetvédelmi termékdíj is igyekszik ösztönözni. Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-tól alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

 

I. SUP irányelv tagállamok által alkalmazandó rendelkezései

A SUP irányelv egyes egyszer használatos, valamint oxidatív úton lebomló műanyagból készült, avagy azt tartalmazó termékekre állapít meg korlátozó rendelkezéseket, forgalmazással és hulladékgazdálkodással összefüggő szabályokat, amelyeknek az átültetését is előírja a tagállamoknak.

 

Egyszer használatos az a termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült és amelyet nem arra szántak, hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célra újrahasznosítható legyen.

 

Fogyasztás csökkentése

A tagállamoknak 2021. július 3-ig olyan intézkedéseket kell kimunkálniuk, amelyekkel az alábbi egyszer használatos műanyagok fogyasztásában mérhető és tartós mennyiségi csökkenést érnek el 2026-ra a 2022-es adatokhoz képest:

 • italtartó poharak és azok teteje, fedele,
 • ételtároló edények (ideértve a gyorsételekhez, egyéb készételekhez használt edényeket is) amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amik azonnal fogyaszthatók fogyasztásuk általában edényből történik.

 

Forgalomba hozatali korlátozások

A tagállamoknak az irányelv rendelkezései alapján meg kell tiltaniuk az alábbi egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát:

 • fültisztító pálcikák,
 • evőeszközök,
 • tányérok,
 • szívószálak,
 • italkeverő pálcikák,
 • léggömbhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák,
 • habosított polisztirolból készült, az előzőekben ismertetett ételtároló edények (például hőtartó ételtároló edény),
 • habosított polisztirolból készült italtárolók és italtartó poharak (például hőtartó pohár).

 

Jelölési követelmények

A SUP irányelv és a végrehajtási rendelete szerint egyes egyszer használatos műanyagterméken szembetűnő, tisztán olvasható és eltávolíthatatlan jelölést kell alkalmazni, amely a fogyasztót tájékoztatja:

 • a termékre vonatkozó megfelelő hulladékgazdálkodási lehetőségekről, és
 • a műanyagok jelenlétéről a termékben, illetve azok környezetre gyakorolt negatív hatásairól.

A fentiek szerinti jelölést kell alkalmazni például az egészségügyi betétek, az előre megnedvesített kozmetikai és háztartási törlőkendők, a szűrővel ellátott dohánytermékek fogyasztói vagy gyűjtőcsomagolásán és az italpoharakon is.

 

Szankciók

A tagállamoknak a SUP irányelv alapján elfogadott nemzeti rendelkezések megsértése esetén alkalmazandó – hatékony, arányos, visszatartó erejű – szankciókra vonatkozó szabályokat kell megalkotniuk, melyekről 2021. július 3-ig (aztán a későbbiekben azok módosításáról is folyamatosan) a Bizottságot tájékoztatják.

Az irányelvi szabályozás alapján a következő hazai változásokkal kell számolnunk a szabályozásban.

 

II. Egyes egyszer használatos műanyagtermékek felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozások

 

A SUP irányelvnek, való megfelelés érdekében az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló 2020. évi XCI. törvény módosítja a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényt (Kvt.) és a környezetvédelmi termékíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényt.

 

Kvt. módosítása

A Kormány rendeletben korlátozhatja vagy megtilthatja azon termék gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását, kereskedelmét, amely jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető. A részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendelet írásunkig sajnos még nem jelent meg, ezért jelenleg nem ismertek pontosan a korlátozással, tiltással érintett termékkörök, tevékenységek, ezt a közeljövőben az érdekelteknek fontos lesz nyomon követniük.

 

Környezetvédelmi termékíjról szóló törvény változásai

Jelentősen megnő a műanyag hordtasakokra megállapított termékdíj mértéke A jellemzően higiéniai célokat szolgáló vagy ömlesztett élelmiszerek csomagolására használt

 • nagyon könnyű hordtasakok díjtétele 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik,
 • vastagabb hordtasakokat terhelő díjtétel változatlanul 1900 Ft/kg marad,
 • a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakokat 500 Ft/kg-os díjtétel fogja terhelni.

 

Következő évek feladatai

Írásunkban bemutatott uniós és hazai előírások az első lépést jelentik az egyszer használatos műanyagok felhasználásának és az azokból keletkező hulladék mennyiségének a csökkentése felé. A következő években további intézkedéseket kell a tagállamokat bevezetniük a SUP irányelvben megfogalmazott célok elérése érdekében (például: kiterjesztett gyártói felelősség, termékkövetelmények, elkülönített gyűjtés, figyelemfelkeltő intézkedések).

Mindezek az intézkedések egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a jövőben mind gyártóként, mind forgalmazóként mind pedig felhasználóként kiemelt figyelmet fordítsunk a környezetünk megóvására.

Ehhez kívánunk Mindenkinek egy sokkal „zöldebb gondolkodást”!

 

A cikk szerzője:

Ágoston Krisztián

LeitnerLeitner Tax Kft.

vám, jövedék, szektorspecifikus adó szakértője;

a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója

www.leitnerleitner.hu 

A témában elérhető szakmai előadásunk utolsó helyeire még jelentkezhet>>>

A szerző(k)ről

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!