A felhőalapú szolgáltatások előnyei a pénzügyi szektorban

Vissza a szakmai cikkekhez
A felhőalapú szolgáltatások előnyei a pénzügyi szektorban
2023. május 2. 10:00

Az üzleti világban egyre több vállalat és szervezet dönt úgy, hogy felhőalapú megoldásokat használ a pénzügyi folyamatok kezelésére és a pénzügyi adatok tárolására. Ma már ez is bevett, általánosan elfogadott és biztonságosnak ítélt technológia a pénzügyi szektorban. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért lehet előnyös a felhőben történő munkavégzés.

 

Rugalmasság és skálázhatóság

A felhőben történő munkavégzés a pénzügyi szakemberek számára is lehetővé teszi, hogy rugalmasan és gyorsan alkalmazkodjanak az üzleti igényekhez és az ügyfélkövetelményekhez. Felhőalapú megoldásokkal könnyebben skálázhatók az erőforrások, ami kényelmesebbé és gyorsabbá teszi az infrastruktúra és a szolgáltatások modernizációját, bővítését és csökkentését az igényeknek megfelelően. A felhőben dinamikusan alakíthatunk ki erőforrásokat, így megtakarításokat érhetünk el. Nem kell előre megálmodnunk, hogy milyenek lesznek a gazdasági körülmények és miként alakulnak a cég technikai igényei a jövőben. Ma, amikor az élet minden területét IT rendszerek működtetik, miért ne választanánk egy gyorsan bevezethető, kényelmes és hatékony rendszert? További előny, hogy a felhőalapú rendszerek üzemeltetése könnyebb és olcsóbb, így ma, amikor minden cég komoly kihívásokkal küzd a megfelelő szakemberek megtalálása terén, különösen fontos eszközzé válik az értő vezetők kezében.

 

Biztonságos adattárolás, adatvédelem, adatelérés

A pénzügyi adatok különösen érzékenyek és a felhőben történő tárolásukat gyakran biztonsági kockázatokkal társítják. A felhőalapú szolgáltatók azonban különösen nagy hangsúlyt fektetnek az adatok védelmére, hiszen elemi érdekük, hogy megvédjék bérlőiket. Ennek érdekében olyan több rétegű, szigorú biztonsági protokollokat alkalmaznak a felhőben tárolt adatok védelmére, amiket a földi rendszereken szinte soha nem tudnának megvalósítani a hazai vállalkozások. Emellett az adatok felhőbe költöztetése lehetővé teszi a szakemberek számára azt is, hogy az adatokhoz bárhonnan hozzáférjenek.

 

Költségmegtakarítás és kontroll

A felhőben történő munkavégzéssel a pénzügyi szakemberek is csökkenteni tudják költségeiket. A CAPEX és OPEX számukra különösen fontos tényezők. Az infrastruktúra és a szolgáltatások elérése az interneten keresztül történik, így a hardver és a szoftver beszerzésére és karbantartására fordított költségek is jelentősen csökkenthetők. A felhőalapú megoldások általában előfizetéses alapon működnek, a cégek csak azokért a szolgáltatásokért és erőforrásokért fizetnek, amelyeket valóban használnak, így rugalmasan és hatékonyan kezelhetik a költségvetésüket. Csökkenteni tudják az üzemeltetés költségét és növelni lehet a rendelkezésre állást, valamint az eladott munkaórák számát. Mi ez, ha nem versenyelőny?

 

Együttműködés és kommunikáció

A felhőben történő munkavégzéssel könnyebb a belső és külső kommunikáció. Használatával könnyebbé tehetjük az együttműködést és az otthoni munkavégzést a kollégák számára, hiszen a folyamatos távoli elérés lehetősége növeli az együttműködés hatékonyságát és javítja a projektmenedzsmentet. Emellett a felhőben tárolt adatok könnyen hozzáférhetők, így a pénzügyi szakemberek könnyen oszthatnak meg információkat az ügyfelekkel és a kollégákkal is.

Összességében tehát a cég felhőbe való költöztetése számos előnnyel jár, és segíthet rugalmasabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tenni a munkavégzést. Azonban ennek a folyamatnak is megvannak a maga kihívásai. Figyelembe kell venni az elérhető szolgáltatásokat, a felmerülő költségeket, a modern kori biztonsági kockázatokat és ami a legfontosabb: a felkészülésre és a megvalósításra fordítandó időt is.

A felhőben történő munkavégzés egyre népszerűbbé válik a pénzügyi szektorban, és azoknak a szakembereknek, akik felkészültek és felkészülten alkalmazzák ezt a technológiát, egyértelműen versenyelőnyt jelenthet a piacon.

 

A fenti információkhoz szeretnénk segítséget nyújtani önöknek egy ingyenes kezdő és haladó képzéssel, amelyre a következő időpontban tudnak bejelentkezni:

Felhő szolgáltatások képzés, kezdő szint: 2023. június 5-én 14:00-15:00
Mit hozhat a felhő a pénzügyi szakemberek számára?

Számtalan kérdés foglalkoztatja a mai cégtulajdonosokat, cégvezetőket és pénzügyi szakembereket. Mi az a digitalizáció? Mi az a felhő? Milyen kockázatok leselkednek a régi rendszerekre és az ott tárolt adatokra? Hogyan lehet elmozdulni a felhő és ezáltal a modern működés irányába? Hogyan működik manapság egy digitális iroda? Mi a különbség a szerveres és a felhős tárolás között? Hogyan érjem el az adataimat, ha éppen egy ügyfelnél vagyok? Mi az a Teams, amiről mindenki beszél? Miért hívjuk új kommunikációs központnak a Teamset? Hogyan tároljuk benne a fájlokat? Hogyan alakul át a kommunikáció házon belül és az ügyfelekkel? Ezekre adjuk meg a választ egy órás előadásunkban.

Regisztráció kezdő képzésre »

 

Felhő szolgáltatások képzés, haladó szint: 2023. június 12-én 14:00-15:00
Miket lehet kihozni a Teams-ből? - A Microsoft Teams további lehetőségei

A Microsoft Teams további lehetőségei: fájltárolás, megosztás, csoportmunka. Egyre többen használják már a felhő és a Microsoft Teams adta lehetőségeket, de vajon jól használják-e és minden lehetőségét kihasználják-e? Ezt a kérdést halljuk leggyakrabban a cégektől, és cégtulajdonosoktól, kollégáiktól. Ezekben szeretnénk segíteni rövid előadásunkban, melyben bemutatjuk mennyi minden lakozik még a Microsoft Teams-ben. Szó lesz fájltárolásról, megosztásról, csatornákról, beépülő alkalmazásokról.

Regisztráció haladó képzésre »

 

A cikk szerzője:
Fábián Zsolt
felhőszakértő, felhő adaptációs tanácsadó, HRP Europe Kft.
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója

A szerző(k)ről

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!