Vissza a jövőbe - Prof. Dr. Pál Tibor, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnökének újévi köszöntője

Vissza a hírekhez
Vissza a jövőbe - Prof. Dr. Pál Tibor, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnökének újévi köszöntője
2023. január 5. 10:00

Új év kezdődik, sokunk már jó néhányszor átélte az ilyenkor megjelenő, egy új kezdethez kapcsolódó érzéseket. Ahogy telik az idő ezek a gondolatok egyre több új elemmel bővülnek, valamint megjelennek – és egyre többen vannak – a korábbi képek, visszatekintő, emlékező pillanatok is. Rácsodálkozunk az új évszámra és eszünkbe jut a Vissza a jövőbe filmek ikonikus évszáma: 2015, mint jövő. Hol van az már?!

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy hazánkban nagyon hosszú – természetesen ez soha nem lehet elég hosszú – ideje nem történt meg az, ami most a szomszédunkban folyik. Mindennap látjuk, de még érteni sem merjük azokat a képsorokat, amelyek a háborúról tudósítanak, érteni sem akarjuk azokat a globális fenyegetéseket, amelyeket nap mint nap hallunk.

Mindemellett a feladatainkhoz kapcsolódó körülmények sem mondhatók jelenleg kedvezőnek, de így van ezzel most szinte minden gazdasági szereplő. Még nem vagyunk túl a víruson, a 90-es évek elejéhez hasonló mértékű infláció fenyeget, kevés az energia, bizonytalanok a források, de – leszűkítve magunkra – még a saját szakképzéseinkhez kapcsolódóan sem látunk minden elvárást és jövőbeni lehetőséget tisztán...

Aki itt tart az olvasásban joggal kérdezheti, hogy lesz ebből újévi köszöntő? A kérdés jogos, végül is erre kaptam felkérést, amelyet természetesen elfogadtam, mert köszöntőt írni jó dolog, így meg is próbálom.

Az elmúlt időszakban a – napjainkban 25 éves – Magyar Könyvvizsgálói Kamara, valamint Oktatási Központja is sokat tett azért, hogy olyan fejlődési szintet érjen el, amelyen képes támogatni a szakmánkban és a kapcsolódó területeken működő szakemberek munkáját. Ennek folytatására törekszünk a változó feltételek között is. Amikor egy helyzet nehéz, akkor jó döntésekkel, pozitív hozzáállással arányosan jobban tudunk előre jutni, mint akkor, amikor egyébként is gyorsan fejlődünk, és minden szép, jó körülöttünk. Ez most egy ilyen pillanat, saját magunknak is meg kell tennünk azokat a lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a következő években már sokkal bizakodóbban tekinthessünk a jövőbe. A Covid legnehezebb időszakában is látszott, hogy a viszonylag gyorsan lehet alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez, erre most is szükség lesz. A digitális készségeink az elmúlt időszakban nagyot fejlődtek, ez komoly segítségünkre lehet a továbbiakban is.

Természetesen a világot nem tudjuk megváltani, de – támogató jogszabályi környezetet feltételezve – saját dolgaink területén megőrizve szakmaiságunkat, reális esély van arra, hogy a következő időszakokban sokkal derűsebb hangulatban várjuk majd az évkezdeteket.

 

Kedves Kollégák!

2023 elején engedjék meg, hogy az elvégzendő feladatok teljesítéséhez, valamint az Önök által maguk elé tűzött saját célok eléréséhez az előttünk álló évben sok sikert, mind biztonságosabb környezeti feltételeket, kiváló szakmai eredményeket, erőt és egészséget kívánjak!

 

Prof. Dr. Pál Tibor,
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke

A szerző(k)ről

Cikkei
Kiadványok ettől a szerzőtől
A költségvetési rend szerint gazdálkodók körében a belső ellenőrzés jelentősége felértékelődött. A pénzügyi és vagyoni folyamatok szabályszerűségének és hatékonyságának ellenőrzése, majd a tapasztalatok, megállapítások vezetési szintre való visszakapcsolá
Már csak 8 db elérhető
1 750 HUF
Részletek

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!