Új időszak, régi és új szakmai kihívások - Prof. Dr. Pál Tibor, az MKVK elnöke újévi köszöntője

Vissza a hírekhez
Új időszak, régi és új szakmai kihívások - Prof. Dr. Pál Tibor, az MKVK elnöke újévi köszöntője
2022. január 4. 0:00
Amikor közeledik az év vége, jönnek az ünnepek, a vállalkozások, intézmények nagy része – ahol a tevékenység ezt lehetővé teszi – alacsonyabb fokozatba kapcsol, az emberek a vásárlási rohamot követően visszahúzódnak személyes, családi terükbe. Ekkor még a karácsonyra, a szilveszterre koncentrálunk, de közben elkezdődik egy nagyvonalú áttekintő összegzés az elmúlóban lévő esztendőről, sikerekről, kudarcokról, örömökről és bánatokról.

Az új év kezdetén – remélhetőleg megújult energiák birtokában – pedig már elkezdjük az előző időszak alaposabb értékelését és tervezzük további életünket, várakozásokkal tekintünk előre. Nincs ez másképpen 2022 elején sem, mint ahogyan az sem szokott változni, hogy mindig egyre nehezebbnek érezzük az előttünk álló feladatokat. Vélhetően azért történik mindez így, mert egyrészt a világ fejlődése, illetve az ebből következő hatások valóban egyre több kihívással szembesítenek bennünket, másrészt tapasztalataink bővülése mellett mi sem leszünk fiatalabbak.

Az elmúlt és – sajnálatos módon várhatóan még a következő – hónapok (remélhetően nem évek) egy sajátos versenyfutással teltek, telnek. Nem csak főnökeinknek, kollégáinknak, üzleti partnereinknek, vizsgáztatóinknak és persze magunknak, kell megfelelnünk, hanem versenyeznünk kell a vírussal is, amellyel kapcsolatban korában azt reméltük, hogy viszonylag gyorsan le tudjuk rázni. A Covid átformálta életünket, munkánkat, kapcsolatainkat.

Egy informatikus kollégával találkozva az első hullám miatti lezárás feloldását követően – aki „hogy telt a kényszerű otthoni három hónap?” kérdésemre azt válaszolta, hogy „életem legjobb időszaka volt” – először azt gondoltam, hogy az informatika oldaláról tekintve van a vírusnak pozitív hatása is, de azután gyorsan megfogalmazódott bennem, hogy – a kétségtelenül a Covidnak köszönhető fejlődést jelentő online kapcsolattartási formák megjelenésétől eltekintve – ez sem igaz. Az azonban biztos, hogy a nehézségek közepette is tudtunk dolgozni, a szakmai szervezetek, köztük a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és annak Oktatási Központja is fenntartotta tevékenységét, folyamatosan és a korábban megszokott szakmai színvonalon működött.

2022 a járvány nélkül sem lenne egyszerű életszakasz, azzal együtt nagyon összetett, sok megoldandó feladatot tartalmazó időszaknak tűnik. A pénzügyi-számviteli szakemberek, adótanácsadók, könyvvizsgálók életét – bár választási év lévén a jogszabályalkotási munka várhatóan átmentileg lassul – a folyamatos szakmai változások ebben az évben is befolyásolni fogják. Tevékenységünket egyre erősödő ütemben kell hozzárendelni – az egyébként örömteli ütemben fejlődő – szakmai, oktatástechnikai és egyéb digitális követelményekhez. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának munkáját az oktatás- és vizsgaszervezés még alakulóban levő külső körülményei körében megjelenő, s egyelőre megválaszolatlan, de belátható időn belül megoldandó kérdések is bonyolítják. Mindannyian azon vagyunk azonban, hogy ezek ellenére is eredményes 2022-es évünk lehessen.

A kamara 2021-ben mindezekre figyelemmel új, ötéves programot – benne tovább folytatandó és új feladatokkal – fogadott el, és kezdte meg annak megvalósítását. 2022 végén a Magyar Könyvvizsgálói Kamara 25 éves lesz. Nem fogunk unatkozni…

 

Kedves Kollégák!

Az év elején engedjék meg, hogy az előzőkben felvázolt körülmények között elvégzendő feladatok teljesítéséhez, valamint az Önök által maguk elé tűzött saját célok eléréséhez az előttünk álló évben sok sikert, biztonságos környezeti feltételeket, kiváló szakmai eredményeket, erőt és egészséget kívánjak!

 

Prof. Dr. Pál Tibor,

a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke

 

Vállalkozói mérlegképes könyvelői képzés távoktatásban – akár már érettségi után >>>

A szerző(k)ről

Cikkei
Kiadványok ettől a szerzőtől
A költségvetési rend szerint gazdálkodók körében a belső ellenőrzés jelentősége felértékelődött. A pénzügyi és vagyoni folyamatok szabályszerűségének és hatékonyságának ellenőrzése, majd a tapasztalatok, megállapítások vezetési szintre való visszakapcsolá
Már csak 9 db elérhető
1 750 HUF
Részletek

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!