Költségvetéstervezés egyszerűen, egy programban

Vissza a szakmai cikkekhez
Költségvetéstervezés egyszerűen, egy programban
2022. október 24. 10:00
Közeledik az esztendő vége. A költségvetési szervek ilyenkor már lázas munkával készülnek a következő évre, kezdődik a költségvetés tervezésének időszaka, ami komoly feladat terhet jelent a pénzügyi szervezetnek.

Mindenkinek vannak kialakult módszerei, jógyakorlatai, most egy olyan szoftvert mutatunk be, amit a hatékony és gyors költségvetési tervezéshez fejlesztett ki a Magyar Közigazgatásfejlesztési Zrt. A PANDA szoftver, amely alkalmas a személyi és dologi kiadások tervezésére, a tényadatok feldolgozására, s  különböző kimutatások elkészítésével is a segítségünkre van a mindennapi munkában. 

Bár a laikusok számára sok esetben egészen könnyűnek tűnik a költségvetési tervezés, aminek során a dologi kiadások mellett a személyieket, így a bért és járulékait is gondosan számba kell venni, valóban összetett feladat.

Már ahhoz is ágazati törvények és végrehajtási rendeletek tömkelegét kell ismerni, hogy a különböző intézményekben és munkakörökben dolgozók illetményét az előírásoknak megfelelően tudjuk megállapítani, hiszen a sor- és fokozatlépések, bértáblák, illetmény- és keresetkiegészítések, ágazati pótlékok és juttatások (hosszan lehetne még sorolni a különböző egyéb bérelemeket) mind-mind színesítik a bértervezés folyamatát. Nincs tehát könnyű dolga a költségvetést előkészítő és összeállító kollégáknak, ráadásul (ahogy az a közszférában már szinte megszokott), hiába a mindenkire azonos hatályú szabályozás, és hiába lesz mindenhol ugyanaz a végeredmény, szinte lehetetlen két egyforma eljárással, két ugyanúgy dolgozó szervezetet találni. Gyakorlatilag tehát mindenki abból főz, amit a konyháján talál: táblázatok, kimutatások, listák, előző évi tények, több helyről több értelmezéssel megküldött adatok, s mindezek összefésüléseivel készül a költségvetési rendelet.

Mit lehet esetleg máshogy csinálni annak érdekében, hogy könnyebb, hatékonyabb, gyorsabb legyen a tervezés folyamata? Erre a kérdésekre ad választ a PANDA, amely egy könnyen kezelhető, egyszerű, szerethető szoftver. Gyakorlatilag önmagában kínál megoldást a bér- és költségvetés tervezésre, valamint a kiadás és bevétel tervezésre. Segítségével ugyanazon programon belül lehet tervezni, s az előirányzat követésnek köszönhetően figyelemmel kísérni a teljesítést, a felhasználást. Hatalmas előnye, hogy web alapú, nem igényel telepítést, gyakorlatilag bárhonnan elérhető, ahol biztos internetkapcsolat található. Így akár tagintézményekből, vagy ha mondjuk egy újabb járványhelyzet jönne, otthonról is dolgozhatunk vele.

De mivel lesz ez több, mint egy a legtöbbünk által ma is használt táblázatkezelő?

A szoftvert úgy alakították ki, hogy az induló adatok a központilag használt programokból (pl.: KIRA és ASP) gombnyomásra betölthetők. Ezt követően a jogszabályok által megszabott, illetve a felhasználó által megadott beállítások alapján a program automatikusan megtervezi a következő évet, hogy a sokszor kicsinyke dolgozói létszám mellett arra használjunk humánerőforrást, amire tényleg kell, így az alapelvek kimunkálására és azon kontrollok elvégzésére, amelyek a szervezetben elengedhetetlenek. A szoftver egyszerre több felhasználó több ötletét is képes párhuzamosan kezelni, s lehetőség van különböző variációk, alternatív javaslatok elkészítésre, amelyeket aztán különböző tervezetekhez lehet kapcsolni a megfelelő döntéselőkészítés érdekében. Lehetőség van a jogcímek, értékek személyi, csoportos, vagy akár intézményi szintű megadására, az azokkal való tervezésre. Az analitikus tábla után különböző összesítők állnak rendelkezésünkre, ahol többek között jogcímre, főkönyvre, rovatra vagy költséghelyre bontva láthatjuk a tervezett adatainkat. A PANDA így egyszerre bért tervez, bérköltséget szimulál, üres álláshelyekkel számol, követi a különböző verziók változásait.

Egyszerűen fogalmazva: intézményenként pár gombnyomással szinte 80 %-os készültségű költségvetéstervezetet készíthetünk, aztán pár paraméter megadása után gyakorlatilag teljes terv állhat a rendelkezésünkre.

Nagy előnye a programnak, hogy a különböző variációkat külön névvel, megjegyzéssel tudjuk elmenteni. Így vezetői döntés előkészítésére is tökéletesen alkalmas, hiszen egyetlen bérelem (pl. illetménykiegészítés) módozatait egymás mellé téve összehasonlító adatokkal szolgál, amelyeket akár grafikonokon is megjelenít. Nem kell tehát külön táblázatokat, kimutatásokat készíteni, illetve keresni - minden egyhelyen generálódik, nincs meg az adatvesztés lehetőségének esélye, nem íródik felül vagy törlődik a korábbi tervezet.

Legalább ennyire fontos azonban, hogy nem csak bért és járulékot, de dologi kiadásokat, valamint bevételeket is tervezhetünk a programmal.

A teljes költségvetés tervezéshez és utókövetéshez elengedhetetlen ugyanis, hogy valamennyi adat egyetlen rendszer részét képezze. Ezen adatok tervezéshez oly módon nyújt segítséget a program, hogy például megjeleníti az aktuális módosított előirányzatot, illetve a forduló napi tény adatokat is. Több szervezeti egység párhuzamos munkáját elősegítendő határétékek is beállíthatóak a felhasználók által. 

Ez az utóbbi funkció kifejezetten hasznos tud lenni például pályázati kiadások tervezése esetén, amikor is pályázatonként lehetőség van mind a támogatási összeg betervezésére, mind pedig ezzel egyidőben az egyes kiadási sorok részletes rögzítésére. Az adatok alapján történő teljesítés követésekor pedig folyamatosan nyomon lehet követni a rendszeren belül megvalósulást.

A rendszer mindezek után elkészíti a költségvetési rendelet tervezetét és annak mellékleteit, s a beszámoló űrlapokhoz adatokat biztosít. Segítségével nyomon követhetjük az előirányzatok alakulását, és előkészíti a határozatot az előirányzat-átcsoportosításhoz is, ha ez szükségessé válik.

A szoftver másik nagy érdeme, hogy a kész és elfogadott költségvetési rendelet a tervezet lezárása után nem tűnik el, annak a teljesítése később is nyomon követhető. A folyamatos visszaérkező adatok betöltésével az előirányzatváltozások mindig naprakész információval szolgálhatnak, egyúttal megalapozzák a következő évi tervezést.

 

Összegezve; a PANDA egymagában tervez, nyomon követ, valamint tájékoztat. Mindezt pillanatok alatt, látványos képernyőmegjelenéssel, egyszerű és könnyen kezelhető felületen, logikus és gyors funkciókkal, akár több felhasználó egyidejű jelenléte mellett teszi. Mindez rendkívül hasznos, legyen  szó akár egy kistelepülés önkormányzatáról, vagy egy megyei jogú város komplex intézményrendszeréről.

 

Írta:

Szabó Ádám

a Magyar Közigazgatásfejlesztési Zrt. üzletágvezetője

 

„Tudjon meg többet a PANDA-ról, hogy még egyszerűbb legyen a költségvetési tervezés!"

A szerző(k)ről

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!