A Magyar Könyvvizsgálói Kamara oktatási alelnökének újévi köszöntője

Vissza a hírekhez
A Magyar Könyvvizsgálói Kamara oktatási alelnökének újévi köszöntője
2020. január 2. 0:00
Engedjék meg, hogy az Oktatási Központ 2020. évi első hírlevelében erőt és egészséget, valamint sok sikert kívánjak Önöknek az új évre. A pénzügyi, számviteli, adózási, könyvvizsgálói szakma várhatóan idén is számos kihívással néz majd szembe, de reméljük, a feladatokat kellő szakmaisággal, elismertséggel, megbecsültség mellett és eredményesen tudjuk majd teljesíteni. A szakterületünkön végzett tevékenység eddig is folyamatosan fenntartott naprakészséget kívánt meg, s ez a továbbiakban is szükségszerű marad. A magyar jogszabályok gyakran változnak, igazodni próbálva az átalakuló társadalmi és gazdasági körülményekhez, az európai szabályozási környezethez.

A változó, digitalizálódó világ kihívásokat és lehetőségeket is rejt magában. Sokan úgy vélik például, hogy a pénzügyi számvitel és a könyvvizsgálati szakma a következő 5 évben eltűnik.

 

Magam úgy vélem, csak átalakul, s a felmerülő nehézségeket leküzdve élni fog az adódó lehetőségekkel. A digitalizált megoldások a mindennapok részévé váltak, ezért a pénzügyi-számviteli-adózási szakmai területeken dolgozóknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. Az informatika fejlődésének hatására az oktatás során számos olyan megoldás került előtérbe, amely támaszkodik a digitális technológiák, a mesterséges intelligenciával működő megoldások alkalmazására A számviteli szakterületeken dolgozó Kollégáink már jelenleg is alkalmazzák a globalizálódó világ megoldásait, a digitalizált lehetőségeket, és a mesterséges intelligencia kínálta megoldásokat. A jövőbeli számviteli és adózási szakemberek oktatása során fontos feladat az olyan oktatási anyagok és módszertanok kidolgozása, amellyel a hallgatók felkészülten léphetnek majd a munkaerőpiacra. Tudjuk, hogy a digitalizáció térnyerése számos konfliktust is generál, mert egyrészt nem mindenki rendelkezik a megfelelő szintű tudással a digitális megoldások készségszintű alkalmazásához, másrészt nem tudja mindenki a kínálkozó lehetőségeket a gyakorlatban oktatásban készségszinten alkalmazni.

 

A fejlődés azonban megállíthatatlan, a számviteli és a könyvvizsgálati munkában is megjelenik a 4. ipari forradalom hatása. Amennyiben a szakemberek elfogadják és sikerrel alkalmazzák a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, azzal időt és energiát takaríthatnak meg, még akkor is, ha e megoldások bevezetése idő- és forrásigényes. A cél a hatékonyság növekedése, sikeres végrehajtása esetén a befektetések rövid időn belüli megtérülésével számolunk.

 

Miben segíthetünk mi? Miközben folyamatosan kommunikáljuk, hogy ha nem tudunk lépést tartani a fejlődéssel az ismereteink folyamatos karbantartása révén, akkor végérvényesen lemaradunk. Az önképzés mellett ehhez szükségünk van rendszerezett, szervezett formákra, megoldásokra, lehetőségekre – például olyanokra, mint amilyeneket az elmúlt 20 évben Oktatási Központunk is és Köztestületünk is kínált, s amelyek 2020-ban is rendre megjelennek szakmai palettánkon oktató, fejlesztő kollégáink fáradhatatlan munkájának eredményeként.

 

Kívánom, hogy ennek szakmai eredményét aztán valamennyien jól tudják majd hasznosítani az új esztendő feladatainak ellátása során!

 

Dr. Hegedűs Mihály

Magyar Könyvvizsgálói Kamara oktatási alelnöke

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretne naprakész szakmai cikkeket olvasni, információs videókat nézni, vagy tájékoztatást kapni képzéseinről, iratkozzon fel hírlevelünkre!