20 éves a leányunk – 1999-ben jött létre a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft.

 

a Magyar Könyvizsgálói Kamara elnökének újévi köszöntője

 

Tisztelt Olvasók, Kedves Kollégák!

 

Engedjék meg, hogy 2019 első hírlevelében erőt és egészséget, valamint sok sikert kívánjak Önöknek az új évre. Munkánk során várhatóan idén sem fogunk kevesebb kihívással szembenézni, de reméljük, a feladatokból még többet tudunk majd eredményesen teljesíteni. Hosszú évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy a pénzügyi-számviteli szakterületen végzett tevékenység folyamatosan fenntartott naprakészséget kíván meg.

 

Esetenként olyan ismereteket, módszereket, technológiákat kell alkalmaznunk, amelyek rendkívül újak, és ezeket kell összhangba hoznunk – sokan vagyunk így a szakmában – évtizedes tapasztalatokkal. Ez nem mindig egyszerű feladat, olykor hajlamosak vagyunk a kishitűségre, s azt gondoljuk, hogy az új technológiák használata az utánunk jövő korosztályok kiváltsága lesz. (Mindig, minden korosztály így gondolja...) Amikor azonban hosszas ráhangolódást és egy nagy levegővételt követően belevágunk, gyorsan ráébredünk, hogy akár korábban is rászánhattuk volna magunkat. Csak ne felejtsük el a nagy levegővételt…

 

Mi az, ami segíthet ebben? Egyrészt látnunk kell, hogy nem tudunk lépést tartani a fejlődéssel ismereteink folyamatos karbantartása nélkül, másrészt az is fel kell ismernünk, hogy ezt csak magunkra hagyatkozva nagyon-nagyon nehéz megvalósítani. Szükségünk van rendszerezett, szervezett formákra megoldásokra, lehetőségekre, például olyanokra, mint amit ennek a hírlevélnek a szakmai gazdája kínál számunkra.

 

Jó munkát és sikeres tanulást kívánok az új évben is minden kedves kollégának!

 

20 éves a leányunk – 1999-ben jött létre a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft.

 

Nehéz elhinni, hogy már húsz évet számlál a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tulajdonában lévő oktatási cég. A kamara 1997 év végi megalakulását követően nagyon fontos kérdéseket kellett viszonylag gyorsan, határozottan és főként helyesen megválaszolni. Egyértelműen ezek közé tartozott – szoros összefüggésben a könyvvizsgálói képzés kamarához rendelésével – a kamara által felügyelt oktatási-továbbképzési folyamatok megszervezése, formáinak kialakítása, valamint a lebonyolítás jogi-szervezeti feltételeinek létrehozása is. Alkalomadtán viccesen úgy emlegetjük, hogy az Oktatási Központ Kft.  egy jogi és egy adózási probléma terméke. Akárhogyan is történt, a „problémák terméke” egy azóta is jól és eredményesen működő vállalkozás, amelynek sikerült – a köztestületként működő tulajdonos szakmai és etikai elvárásainak betartása mellett – a piacon nem csak megélnie, hanem az elmúlt két évtizedben többszáz millió forinttal hozzájárulnia a kamara céljainak teljesítéséhez. Igen, a leányunk már egy komoly felnőtt, s meghatározó szereplője nem csupán a könyvvizsgálói képzésnek és továbbképzésnek, hanem a pénzügyi-számviteli oktatás teljes üzleti szegmensének, de más kapcsolódó szakmai területeken – informatika, könyvkiadás – is komoly eredményeket képes felmutatni.

 

Lesz tehát ok a visszatekintésre, az ünneplésre, valamint arra is, hogy megköszönjük az Oktatási Központ Kft. volt és jelenlegi vezetőinek, munkatársainak és oktatóinak eddigi munkáját, abban bízva, hogy továbbra is – az elmúlt két évtizedben megszokott – magas színvonalon tudják majd ellátni feladataikat, s kiszolgálni a szakmabeliek képzési igényeit.

 

Prof. Dr. Pál Tibor

Magyar Könyvizsgálói Kamara elnöke