Továbbképzés - Budapest Tantermi

A társasházak gazdálkodása a számviteli szabályozás tükrében

Nincs létszámkorlát.

  • Időpont: 2019. június 11.
  • Jelentkezési határidő: 2019. június 06.

A társasházak gazdálkodása a számviteli szabályozás tükrében

 

Az előadás a magyarországi társasházak és a benne lakók jelenlegi helyzetére hívja fel a figyelmet, kiváltképpen a tulajdonosi érdekekre és az érdekérvényesítés lehetőségeire. Különös hangsúlyt fektetve a lakók speciális körülményire a gazdálkodás (az értékmegőrzés és állagmegóvás) szempontjából, figyelemmel az érdekütközés területeire, feloldásának módjaira.

Az előadás kitér a társasházak gazdálkodásának jogi hátterére, számviteli kérdéseire és a gyakorlatban felmerülő problémák ismertetésére, hogy a továbbiakban megelőzhetővé váljanak a társasházak tulajdonosainak tájékozatlanságából és jóhiszeműségéből, fakadó kellemetlenségek, kiemelt figyelemmel a konfliktuskerülés veszélyeire és „káros mellékhatásaira”.

 

 

A rendezvény időpontja: 2019. 06. 11. (kedd) 09:00-12:15

 

 

Előadó: Krapecz Imre- főiskolai docens, számvitel szakcsoportvezető- Üzleti Tudományok Intézete-Budapesti Metropolitan Egyetem

 

 

Program:

Regisztráció 08:30-09:00

I. rész: 09:00-10:30

Szünet: 10:30-10:45

II. rész: 10:45-12:15

Kérdések/Konzultáció: 12:15-12:30

 

 

Főbb témakörök

 

  • Bevezetés

A társasházak fogalma, illetve a benne lakók jelenlegi helyzete Magyarországon, kiemelt figyelemmel a tulajdonosi érdekekre és az érdekérvényesítés lehetőségeire.

A társasházak és a benne lakók speciális helyzete a gazdálkodás (az értékmegőrzés és állagmegóvás) szempontjából, az érdekütközés területei, feloldásának lehetőségei, figyelemmel arra, hogy a gazdálkodás jellemzően a tulajdonosok befizetéseiből (vagyis a közös költségből) valósul meg.

Következtetés: Az érdekérvényesítésnek, illetve az érdekek ütköztetésének egyedüli eszköze a megfelelő jogi szabályozás, illetve annak gyakorlati érvényesítése, amely a számviteli (és adózási) értelemben vett bevételek megszerzésén, illetve a szintén számviteli (és adózási) értelemben vett költségek felmerülésén, illetve ezek elszámolásán keresztül valósul meg.

 

  • A társasházak gazdálkodásának jogi háttere

A) A számviteli törvény a társasházi gazdálkodás szempontjából kiemelt jelentőségű alapelvei

B) A számviteli törvény társasházi gazdálkodás szempontjából kiemelt jelentőségű fogalmai

C) A társasház éves költségvetésének (Tht. 47. §) megtervezése a számviteli szabályok figyelembevételével

- Várható bevételek

- Várható kiadások

- Tervezett üzemeltetési, karbantartási és felújítási munkák

- A közös költséghez való hozzájárulás összege tulajdonosok (név) szerint

D) A társasház éves elszámolása (Tht. 48. §), illetve annak a gazdálkodás és a tulajdonosi érdekek szempontjából kiemelt elemei a számviteli szabályok figyelembevételével

-A tényleges kiadások bemutatása

- A tervezett és tényleges bevételek források szerint

- A közös költséghez való hozzájárulás előírása és teljesítése

-Szakmai következtetések

  • A társasházak gazdálkodását érintő egyéb jogforrások (a teljesség igénye nélkül), illetve a gazdálkodás tárgyalt kérdéseit érintő gyakorlati tapasztalatok

A) Egyéb jogforrások

B) Gyakorlati tapasztalatok

C) A hivatalos szervek/hatóságok társasházakkal kapcsolatos tevékenysége, illetve hozzáállása

 

 

Részvételi díj: 12.900 Ft + áfa / fő

 

Az előadás helyszíneBudapest belső kerületében, jól megközelíthető helyszínen (a pontos helyszínt a visszaigazoló e-mailben küldjük meg.

 

 

Kreditpontok: 

kamarai tag könyvvizsgáló: 2 kredit

mérlegképes könyvelő: 4 kredit

 

Jelentkezési határidő: 2019. június 06.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a részvétel lemondására írásban 2019. június 4-ig van lehetőség a ladi.eszter@mkvkok.hu e-mail címen.
Fenti időpontot követően beérkező lemondás, vagy a lemondás nélküli távolmaradás esetén a részvételi díj megfizetésétől nem tudunk eltekinteni.