Szakmai cikkek

Ebben a rovatban szeretnénk aktuális szakmai cikkekkel, hírekkel, érdekességekkel segíteni a pénzügyi számviteli szakmában tevékenykedőket, és a téma iránt érdeklődőket.
Feliratkozás szakmai és képzési hírlevélre »

2022. augusztus 04.

Digitális nomádok adókötelezettségéről Magyarországon

 

  • Miért kell(-ene) adót és járulékot fizetnie a nálunk dolgozó digitális nomádoknak

A távolról történő munkavégzés térhódításának köszönhetően a munkát végző személyek egy része (legyen akár munkavállaló, akár önálló tevékenységet végző, vagy vállalkozó) nem a munkáltató, megbízó országában végzi tevékenységét, hanem tulajdonképpen bárhol, ahol elérhető az internetkapcsolat számára.

2022. július 21.

A tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló átalakulásának, egyesülésének, szétválásának szabályozása 2022. augusztus 1. napjától

 

A belső piac megvalósításának és zavartalan működésének elősegítésére a tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló egyesülése hazai szabályozását szolgálta a tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló egyesüléséről szóló 2007. évi CXL. törvény. A jogszabály megnyitotta az utat az előtt, hogy adott vállalatcsoportok az Európai Unión belül könnyebben hangolhassák össze irányítási és döntéshozatali folyamataikat, működésüket pedig költséghatékonyabbá tehessék.

2022. július 05.

Elkészült az Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve

 

A kereskedelmi törvény 2021. január 1. napján hatályba lépett kiegészítése alapján az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők kötelesek az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani a vásárlók számára. Ezzel egy időben a koronavírus világjárvány felerősítette az igényt a készpénz-helyettesítő - különösen a kontaktusmentes - fizetési megoldások iránt. A kereskedők, vállalkozások erőltetett ütemben kezdték kiépíteni az online értékesítési csatornákat, teljesíteni az elektronikus fizetéssel kapcsolatos törvényi kötelezettséget, valamint megfelelni az új vásárlói fizetési igényeknek. Igaz, egyre több készpénz-helyettesítő fizetési megoldás és kiegészítő szolgáltatás közül választhatnak a vállalkozások, ám az információk összegyűjtése, a szakzsargon megértése és az ajánlatok összehasonlítása rendkívül időigényes és körülményes. Ebben nyújt segítséget a kereskedőknek, vállalkozásoknak az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve”, amelynek első verziója idén júniusban vált elérhetővé a fintechzone.hu oldalon.

2022. június 27.

5+1 eszköz a hatékonyabb audithoz

Remélhetőleg mára már mindenki elkészült az éves beszámolók könyvvizsgálatával. Még friss emlékekkel értékeljük ki, milyen tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak a két éves pandémiát követő éves audit után. Annak hatására, hogy idén nem hosszabbították meg a május 31-i határidőt, sokkal több beszámoló csúszott át a júniusi napokra, mint a korábbi években. A legtöbb esetben az ügyfél késve küldte a bekért anyagokat. Ebből következik, hogy tovább kell szigorítani a munka ütemezését.

2022. június 22.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról

 

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.

2022. június 08.

TOP10 ötlet egy sikeres évzárás után

 

Igazán jóleső érzés június első hétvégéjét követően megállapítani, hogy túl vagyunk az évzárási hajrán. Az okos ember holtig tanul, így mi se késlekedjünk levonni a beszámoló készítés konklúzióit! Amíg még friss a fejünkben az élmény, nézzük meg, lehetne-e másképp, egyszerűbben, rugalmasabban évet zárni, hogy a következő ilyen időszakunk kevésbé legyen megterhelő!

Milyen részekre bontható a beszámoló készítés folyamata és hogyan tegyük azokat hatékonyabbá?

 

2022. május 25.

A pótbefizetés módosított szabályai

 

Bevezetés

A beszámolási időszakban számos társaságnál vetődött fel a pótbefizetés igénye, amelynek módosított szabályai január 1-jétől hatályosak a Polgári Törvénykönyvben. A módosításnak köszönhetően ettől az évtől – az Nyrt. kivételével – valamennyi gazdasági társaság esetében alkalmazhatóvá vált a korábban csak a korlátolt felelősségű társaságok keretében szabályozott és alkalmazott jogi-gazdasági eszköz. A rendelkezések alkalmazhatóak továbbá az egyesülésnél (es) is, amely nem gazdasági, hanem kooperációs társaság, de a gazdasági társaságokra vonatkozó közös szabályozás az egyesülésre is érvényes. A pótbefizetést a létesítő okiratban lehet előírni, de az egyszemélyes kft. és rt. esetében a pótbefizetés elrendeléséhez önmagában elegendő az alapítónak vagy az egyedüli tagnak a határozata.

2022. május 10.

Miért pont engem szúrt ki az adóhatóság?!

 

Egy NAV ellenőrzés kezdetén mindannyiunkban megfogalmazódik a kérdés: miért pont én kerültem a NAV célkeresztjébe? Nincs jó hírünk, ugyanis erre a kérdésre biztos válasz nincsen. Vannak azonban olyan jelek, amelyek alapján nagyobb valószínűséggel megbecsülhető, hogy előbb vagy utóbb a NAV ellenőrzés alá fogja vonni a cégünket.

2022. április 27.

A közös költség elszámolása a társasházakban

 

Mivel ma Magyarországon többmillióan élnek társasházban, és mivel a társasházak közös tulajdonban lévő elemeinek fenntartási költsége a tulajdonosokat terheli, megtervezésének és főként elszámolásának kérdése kiemelt jelentőségű. Ezt a kiemelt jelentőséget bizonyítja az érintettek számosságán túl a vizsgált területhez kapcsolódó – tudományos kutatásaim alapján feltételezett, és személyes tapasztalataimmal is alátámasztott – visszaélések jelentős száma. Ez még akkor is így van, ha ezek egy része soha nem derül ki, illetve nem kerül nyilvánosságra, vagy a pénzösszeg és/vagy okozott kár nem túl jelentős, ezért a negatívan érintettek (vagyis a résztulajdonosok) szempontjából a „tűréshatár” alatt marad.

Továbbiak betöltése ...