Szakmai cikkek

Ebben a rovatban szeretnénk aktuális szakmai cikkekkel, hírekkel, érdekességekkel segíteni a pénzügyi számviteli szakmában tevékenykedőket, és a téma iránt érdeklődőket.
Feliratkozás szakmai és képzési hírlevélre »

2021. június 08.

A magánszemély jövedelmeihez kapcsolódó Szja, Szocho és Szakho fizetési kötelezettségek közötti összefüggésekről

 

Nincs olyan év, amikor a magánszemélyek jövedelmét érintően ne lenne változás, ami éberen tartja a szakemberek figyelmét. 2021. év elején a SZÉP kártya juttatás értelmezése és a szakképzési hozzájárulás (a továbbiakban szakho) alapjának meghatározása okozott némi bizonytalanságot.

 

2021. június 02.

A távértékesítés új szabályai – fontos változások a forgalmi adózásban

 

2021. július 1-jétől gyökeres változások lesznek a távértékesítés, valamint az online kereskedelem áfa-szabályozásában. Az új rendszer egyszerűsítést és kevesebb adminisztrációs terhet hoz a külföldi piacokra eddig a bonyolult szabályrendszer miatt belépni nem kívánó vállalkozások számára, valamint egységesen rendezi az online felület közbeiktatásával történő értékesítéseket is. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kellemetlen meglepetések érhetik azokat, akik megszokták, hogy olcsón rendelnek apróságokat távoli országokból.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit értünk távértékesítés alatt, milyen áfa-következmények kapcsolódnak hozzá, továbbá, hogy milyen átalakításokra kerül sor az új rendszer hatályba lépésével, és egészében az elektronikus kereskedelemmel összefüggésben.

 

2021. május 26.

Kevesebb műanyag, élhetőbb világ - avagy amit a környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell

 

Az életterünk megóvásáért – a felhalmozódó hulladékok negatív hatásainak csökkentése, megelőzése érdekében – fokozott intézkedésekre van szükség. Ezt szolgálja a környezetünkre és az emberi egészségre kiemelten veszélyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának, az azokból keletkező hulladék mennyiségének a visszaszorítása, valamint a fenntartható, újrahasznosítható termékek alkalmazásának előtérbe helyezése, amit környezetvédelmi termékdíj is igyekszik ösztönözni.

Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-tól alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

2021. május 12.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés főbb szabályai

A 2020. július 1-jén hatályba lépett társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) számos újítást vezetett be, amelyek közül kiemelendő az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés szabályrendszerének változása. Ennek a sokakat érintő témának a megfelelő kezelése komoly jártasságot igényel, s a mindennapi gyakorlatban számos probléma vetődik fel vonatkozóan, ezért az alábbiakban röviden összefoglalom e járulékfizetési kötelezettség legfontosabb szabályait, illetve a kapcsolódó eljárási tudnivalókat. 

2021. április 28.

Teendők lassú és gyorsütemű vagyonvesztés esetén

 

Az egészséges sajáttőke-helyzet fenntartása nemcsak egy vállalkozás hosszú távú működésének alapfeltétele, de a társasági jogban szabályozott törvényi elvárás is. A zárlati időszakra tekintettel időszerű átgondolni tehát ezt a kérdéskört!

2021. április 27.

A pénzügyi befektetések adózása

 

Szinte mindenki hallott már a pénzügyi befektetésekről, de sokan nincsenek tisztában azzal, ez mit is jelent pontosan. A pénzügyi befektetés talán azonos lenne a takarékbetéttel és az értékpapírral? Esetleg ide tartozik még a valuta, deviza, kriptovaluta is? Netán az arany, az ezüst és a gyémánt üzleteket is ebben a körben kell számon tartanunk? Esetleg nem is pénzügyi befektetésről van szó, hanem ingó dologgal kereskedünk? Ugye, nem is olyan egyszerű... Na és gondol-e valaki a biztosításokra, a pénztári befektetésekre? A nyugdíj előtakarékossági számlára?

 

2021. április 21.

A mezőgazdasági őstermelők adózási kérdései, és a kapcsolódóan felvetődő problémák

 
A mezőgazdasági tevékenység adóztatásának szabályrendszere tekintetében sok változást hozott az idei év, ráadásul a nyilvántartás és az ellenőrzés szabályai is módosultak.

2021. április 14.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításai és a rendelkezések gyakorlati alkalmazása

Az EU 5. pénzmosás elleni irányelvének a hazai jogba történő átültetése következtében 2020 január 10-étől módosult a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény, közkeletű rövidítése szerint, a Pmt. Pontosítások történtek továbbá az EU 4. pénzmosás elleni irányelvében foglalt előírások szövegében, és figyelembe vették a törvényhozók a Pmt. 2017. június 26-i hatályba lépése óta eltelt időszak hazai gyakorlati tapasztalatait is.

2021. március 29.

AZ ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ADÓZTATÁSÁT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

 

Eredetileg 2021. január 1-je volt a távolsági értékesítésekkel, valamint a távolról is nyújtható szolgáltatásokkal kapcsolatos közösségi adójogszabályi módosítások bevezetésének céldátuma, azonban a vírushelyzet miatt ez 2021. július 1-jéig elhalasztásra került.

Továbbiak betöltése ...