Szakmai cikkek

Ebben a rovatban szeretnénk aktuális szakmai cikkekkel, hírekkel, érdekességekkel segíteni a pénzügyi számviteli szakmában tevékenykedőket, és a téma iránt érdeklődőket.
Feliratkozás szakmai és képzési hírlevélre »

2020. november 26.

Mi vár ránk 2021-ben az adózás területén

 

Írásunkban a 2020-as nyári és a még kihirdetésre váró őszi adócsomagok alapján gyűjtöttük össze dióhéjban a legfontosabb jövő évi adóváltozásokat. Tekintse át velünk az új szabályokat és készüljön fel Ön is!

 

2020. november 18.

A járulékfizetési alsó határ kérdései

 

2020. július 1-jén lépett hatályba a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetérő szóló 2019. évi CXXII. törvény, vagyis az új tbj tv, amely aztán 2020. szeptember 1-jén csúsztatva bevezette a munkaviszonyban állókra vonatkozóan a járulékfizetési alsó határ fogalmát is.

2020. november 12.

Újra kezdődnek a rendeleti szintű adótörvény változások

 

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus (közismertebb nevén COVID-19) világjárvány második hulláma következményeinek elhárítása, továbbá a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. november 04-től, a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdette az idei évi második veszélyhelyzetet Magyarország területére.

2020. november 04.

Hangolódjunk az év zárására!

 

Ezt az évet sokan, sok szempontból szeretnénk már zárni…

A 2020. évi könyvviteli zárlat ráadásul kiemelt figyelmet fog kapni, hasonlóan az idei tavasz mérleg zárási feladataihoz.

2020. október 20.

Nyakunkon az e-fizetés határideje

 

A kereskedelmi törvény módosítása után jövő januártól minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek biztosítania kell valamilyen elektronikus fizetési megoldást vásárlói számára. Milyen lehetőségekkel élhet az érintett, nagyjából 60 ezer kereskedő, milyen változást hozhat az üzletmenetben az e-fizetés?

 

2020. október 06.

Az osztalék és az osztalékelőleg kifizetésének szabályai

 

Egy vállalkozás alapvető, végső célja a tartós fennmaradás, stabilitás, tevékenységének jövedelmező, profit maximalizálásra törekvő folytatása, ami mostanában a szokottnál is nagyobb figyelmet, gondosságot igényel, hiszen a vírusfenyegetettség majdnem minden társaságot rendkívüli helyzetbe hozott.

2020. szeptember 23.

Ami állandó: Az IFRS-ek változásai

 

Az IFRS-ek állandó változásban vannak – ez a kijelentés a téma művelőit egy kicsit sem lepheti meg. Bár tény, hogy a 2020-as év nem hozott egy új „nagy standardot”, számos olyan apróbb változás történt, amely így vagy úgy, de érinteni fogja az IFRS alapján jelentő vállalkozásokat. E cikkben ezekből szemezgetünk, felhívva a Tisztelt Olvasó figyelmét arra, hogy írásunk mindössze egy válogatás, semmiképpen sem teljeskörű lista. Arra törekedtünk, hogy a legszélesebb kört érintő változásokat emeljük ki.

 

2020. szeptember 09.

Fokozódó vámszakmai kihívások – a valódi szaktudás felértékelődése

 

A vámügyi tevékenységet is végző gazdálkodók komoly kihívások előtt állnak, s emellett egyre nagyobb hiány mutatkozik a munkaerőpiacon a jól képzett vámügyintéző szakemberekből. Mindezen aktuális nehézségeket hosszútávon tovább mélyíti a generációváltás problémájának általános jelensége. A vámügyintézői képzés - a szakképzési rendszer átalakításával – épp revízió alatt áll, így a szakmába való belépésre a jelenlegi szabályok szerint már csak ebben az évben induló képzéssel van lehetőség.

 

2020. augusztus 26.

Átalakulások, egyesülések, szétválások aktuális kérdése- avagy a beszámolási és adóbevallási határidők az átalakulásokhoz kapcsolódóan, a járványhelyzetre tekintettel

 

Aktuális gyakorlati kérdésként merül fel, hogy az átalakulások, egyesülések, szétválások forgatókönyvének kialakításánál figyelembeveendő tényező az a főszabály, miszerint az átalakulás napját követő 90 napon belül végleges vagyonmérleget és végleges vagyonleltárt kell készíteni, illetve azt a cégbíróságnál letétbe kell helyezni mind az átalakuló gazdasági társaságra, mind az átalakulással létrejövő gazdasági társaságra vonatkozóan.

 

Továbbiak betöltése ...