Frissítés (7.08 verzió - 2011.08.31)

A frissítés csak a Metrum Referencia 7.01-es, 7.02-es, 7.03-as, 7.04-es, 7.05-ös, 7.06-os vagy 7.07-es verzióra tölthető le. Azoknak a felhasználóknak, akik 2011.08.31-e után töltötték le a Metrum Referencia 2010 alapprogramot, a frissítést letölteniük nem kell, az alapprogram tartalmazza a változást.

A program verziószáma a Segítség -> Névjegy menüpont alatt ellenőrizhető.

Az új változatban meghosszabbítottuk a Nyitott Könyv díjmentes használati idejét 2011. szeptember 30-ig.

A telepítő letöltéséhez kattintson ide.

Frissítés (7.06 verzió - 2011.03.08)

A frissítés csak a Metrum Referencia 7.01-es, 7.02-es, 7.03-as, 7.04-es, 7.05-ös vagy 7.06-os verzióra tölthető le. Azoknak a felhasználóknak, akik 2011.04.18-a után töltötték le a Metrum Referencia 2010 alapprogramot, a frissítést letölteniük nem kell, az alapprogram tartalmazza a változásokat.

A program verziószáma a Segítség -> Névjegy menüpont alatt ellenőrizhető.

A frissítés az alábbiakat tartalmazza:

 1. Új könyvelő programokkal bővült a Nyitott Könyv lekérdező programnak adatexportot szolgáltató szoftverek köre. A jövőben
  • a Dimenzió Kft. (DimDos)
  • a Hunorg Kft. (HUNORG_FOXPRO)
  • a Simply Good Kft. (Bookwin)
  programja is biztosítja az XML adatexport lehetőségét.
 2. A könyvvizsgálói jelentés mintákban jelenleg "bejegyzett könyvvizsgáló" aláírás szerepel. Ezt a jelenlegi frissítés módosítja "kamarai tag könyvvizsgáló"-ra, az érvényes előírásonak megfelelően.
 3. Tisztelt Felhasználóinktól kérdésként merült fel, hogy a Metrum Referencia programban szereplő teljességi nyilatkozat minta nem egyezik a Kamara honlapján a 2010. évi standardok alatt szereplő mintával, és hogy van-e teendő ezzel kapcsolatban.

  Az új standardok befogadásáról és bevezetéséről a Kamara Elnöksége a 84. számú (2010. 09. 15.) sz. elnökségi határozatában intézkedett. A határozat 2. bekezdése szerint az új standardok 2011. január 1-jén vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatára hatályosak. Korábbi alkalmazásuk a 2009. december 15-én vagy azt követően kezdődő időszakokra vonatkozóan megengedett. Ugyanezt tartalmazza a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standard 3. pontja, valamint a 2010. évi kötelező oktatási tananyag "1.4 Hatálybalépés" pontja is.

  Ennek megfelelően a Metrum Referencia programban szereplő teljességi nyilatkozat mintát a 2010. évi vizsgálatokra lehet használni.

  A 2011. évi változatot az új standardok előírásai szerint készítjük.

Frissítés (7.06 verzió - 2011.03.08)

A frissítés csak a Metrum Referencia 7.01-es, 7.02-es, 7.03-as, 7.04-es vagy 7.05-ös verzióra tölthető le. Azoknak a elhasználóknak, akik 2011.03.08-a után töltötték le a Metrum Referencia 2010 alapprogramot, a frissítést letölteniük nem kell, az alapprogram tartalmazza a változásokat.

A program verziószáma a Segítség -> Névjegy menüpont alatt ellenőrizhető.

A frissítés az alábbiakat tartalmazza:

 1. A főkönyvi kivonat beolvasása ezentúl a megszokott tabulárral tagolt txt-n, valamint a Nyitott Könyv programba beolvasott állományon kívül közvetlen Excel-táblázatból is lehetséges. Az új funkció használatát a beolvasás ablakában megjelenő leírás segíti. Várjuk észrevételeiket olyan esetekre vonatkozóan, amelyeket a program nem kezel.
 2. Új könyvelő programokkal bővült a Nyitott Könyv lekérdező programnak adatexportot szolgáltató szoftverek köre. A jövőben
  • a FORINT- Soft Kft (UJEGYKE),
  • az RLB-60 Bt (RLB),
  • a ProgEn Kft (Nagy Machinátor)
  • a ComboSoft Kft (COMBOSOFT)
  • az Euronet Zrt (ChaRM)
  • a MultiSoft Kft (HU Dynamics NAV 5.0 SP1)
  • a QSoft Kft (SUP® Integrált Számviteli Rendszer)
  • a Vision-Software Kft (Octopus 8 IVR)
  programja is biztosítja az XML adatexport lehetőségét.

Frissítés (7.05 verzió - 2011.01.24)

A frissítés csak a Metrum Referencia 7.01-es, 7.02-es, 7.03-as vagy 7.04-es verzióra tölthető le. Azoknak a felhasználóknak, akik 2011.01.24-e után töltötték le a Metrum Referencia 2010 alapprogramot, a frissítést letölteniük nem kell, az alapprogram tartalmazza a változásokat.

A program verziószáma a Segítség -> Névjegy menüpont alatt ellenőrizhető.

A frissítés az alábbiakat tartalmazza:

 1. A 2010. november 19-i adójogszabályoknak megfelelően módosítottuk az adótáblákat. Azoknál a könyvvizsgálatoknál, ahol már megnyitották az adótáblákat, a módosítások nem kerülnek be automatikusan. Ezekben az esetekben célszerű törölni, majd újra meghívni az adótáblákat. Azoknál a könyvvizsgálatoknál, ahol az adótáblák még nem voltak megnyitva, megnyitáskor az aktuális tábla jelenik meg.
 2. Új könyvelő programokkal bővült a Nyitott Könyv lekérdező programnak adatexportot szolgáltató szoftverek köre. Ezek a következők:
  • WEco - Golden Számítástechnikai Kkt.
  • HostWare - HostWare Kft.
  • Kulcs-Könyvelés - Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt.
  • TenSoft - TEN-SOFT Kft.
  • SALDO Integrált Ügyviteli Rendszer - Saldo Zrt.

Frissítés (7.04 verzió - 2010.12.06)

A frissítés csak a Metrum Referencia 7.01-es, 7.02-es vagy 7.03-as verzióra tölthető le. Azoknak a felhasználóknak, akik 2010.12.06 után töltötték le a Metrum Referencia 2010 alapprogramot, a frissítést letölteniük nem kell, az alapprogram tartalmazza a változásokat.

A program verziószáma a Segítség -> Névjegy menüpont alatt ellenőrizhető.

A frissítés az alábbiakat tartalmazza:

 1. A munkaprogramokat át lehet fordítani egyik évről a másikra. Az új év (pl. 2010 évi könyvvizsgálat) megnyitásakor munkaprogramonként külön-külön választani lehet az alábbiak között:
  • Az előző évi munkaprogramot hozzuk át az új évre, vele az összes módosítást és megjegyzést, amit az előző évben végeztünk. Előnye: a módosításokat, a munkaprogram testreszabását nem kell még egyszer elvégezni. Hátránya: ha az új évben az új mintában közreadott program esetleg változott, akkor ezt a változást nem fogja a programunk tartalmazni.
  • Az új évben közreadott új minta munkaprogramját használjuk. Az előny és a hátrány azonos az előbbivel, fordított előjellel.
 2. "Mérleg szerinti főlap" nyomtatása. Eddig csak "Munkaprogramok szerinti főlap" létezett. A dokumentációhoz célszerű a "Mérleg szerinti főlapot" (is) használni, mert ez bizonyítja, hogy a főlap egyezik a beszámoló adataival.
 3. Az elsődleges "forgalmi" eredménykimutatáshoz elkészültek a mutatószámok. A program azt a mutatószám készletet nyomtatja ki, amit a könyvvizsgálat megnyitásakor elsődlegesként beállítottunk.
 4. Új könyvelő programokkal bővült a Nyitott Könyv lekérdező programnak adatexportot szolgáltató szoftverek köre. Így mostantól 12 szoftver biztosítja már az XML adatexport lehetőségét.

Frissítés (7.03 verzió - 2010.10.31)

A frissítés csak a Metrum Referencia 7.01-es vagy 7.02-es verzióra tölthető le. Azoknak a felhasználóknak, akik 2010.10.31 után töltötték le a Metrum Referencia 2010 alapprogramot, a frissítést letölteniük nem kell, az alapprogram tartalmazza a változásokat.

A program verziószáma a Segítség -> Névjegy menüpont alatt ellenőrizhető.

A frissítés az alábbiakat tartalmazza:

 1. A főkönyvi kivonat bekötésekor ezentúl valamennyi főkönyvi szám beköthető a kapcsolt vállalkozás munkaprogramhoz is. Ezekben az esetekben a bekötés előtt bal oldalon a kapcsolt jelölőnégyzetet kell bekattintani.
 2. A könyvvizsgálat létrehozásakor ezentúl megadható a vizsgált társaságnál az eredmény megállapítás módja (összköltség vagy forgalmi költség). A mérleg D. VII. sorába a kiválasztott eredménymegállapításnak megfelelően kerül be a mérleg szerinti eredmény.
 3. Új könyvelő programmal bővült a Nyitott Könyv lekérdező programnak adatexportot szolgáltató szoftverek köre. A jövőben a Szilipet Kft programja is biztosítja az XML adatexport lehetőségét.
 4. Javítottuk a 64 bites operációs rendszer esetében a Nyitott Könyv programba történő beolvasáskor jelentkező hibát.
 
Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates