Pécsi gimnazisták nyerték az idei PénzSztár versenyt

2019. december 11.

 

Oktatási Központunk idén is bronz fokozatú támogatója a Hazai és Külhoni Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyének. Örömmel adjuk közre a verseny sajtóközleményének kivonatát, és egyúttal gratulálunk díjazott csapatok tagjainak.

 

 

Pécsi gimnazisták nyerték az idei PénzSztár versenyt

 

Budapest, 2019. december 11. – A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium ZsANK nevű csapata lett az első az immár hetedik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Külhoni Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyén. A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében megrendezett országos döntőben A Ravasz, az Agy és a 2 Csavaros eszű nevű békéscsabai csapat végzett a második helyen, míg a harmadik a ceglédi Team Wilson lett.

 

Nem először fordul elő a PénzSztár történetében, hogy egy korábbi döntős csapat elhatározza, hogy a következő évben ismét végigverekedi magát a verseny hat fordulóján, s megszerzi a győzelmet. A tavalyi évhez hasonlóan, az idén ismét egy olyan csapat nyert, aki egy évvel korábban már szerepelt a fináléban. Míg a tavalyi nyertes csapat 2017-ben még a 3. helyen végzett, addig az idei győztes 2018-ban a 4. helyen zárta a versenyt.

 

1048 csapat, több mint 4000 hazai és határon túli magyar diák nevezett az október eleje óta zajló versenyre, melynek legfontosabb célja a középiskolás fiatalok pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismereteinek felmérése és bővítése, valamint olyan kompetenciák (pl. csapatmunka, kritikus szövegértés, érvelés, prezentációs készség) fejlesztése, melyek szintén nélkülözhetetlenek a 21. században.

 

Az ötcsapatos döntőben is változatos feladatokat kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Egy újonnan induló befektetési alap portfólióját kellett összeállítaniuk, és egy kördiagram segítségével bemutatniuk, megindokolva annak eszközosztályok szerinti megoszlását. Ki kellett fejteniük, hogy különböző pénzügyi, gazdaságpolitikai események milyen okokból következtek be. Az Európai Bizottság megadott tagjaival kellett képzelt televíziós interjúkat készíteniük, melyekből ki kellett derülnie, hogy a szóban forgó biztosoknak milyen kulcsfeladataik lesznek hivatali idejük öt évében. Idén sem hiányzott a döntőből a szópárbaj, melynek keretében a csapatoknak egymással szemben kellett megvédeniük ellentétes álláspontjaikat, de volt számítás, definíció, becslés és egy pénztörténeti feladat is. A csapatok játékos formában „kockára tették tudásukat”, amikor színes kockák közül húztak, majd a kihúzott kockával dobtak, és az így meghatározott témájú és sorszámú villámkérdésekre adtak választ.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében lebonyolított döntő végeredménye:

 

1. ZsANK – Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

2. A Ravasz, az Agy és a 2 Csavaros eszű – Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium

3. Team Wilson – Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

4. GiMilliomosok – Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely

5. Az igazi Crash Cash – Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium

 

A győztes és ezzel a 2019. évi PénzSztár címet kiérdemelt csapat tagjai elnyerték a verseny fődíjait, a Budapest Banktól fejenként 100-100 ezer forintot, részvételi lehetőséget a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja által szervezett szakmai képzésen, valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége által felajánlott egy-egy okostelefont, de a finálé többi résztvevője is értékes ajándékokkal és tudásalapú szakmai díjakkal gazdagodott.

 

 Oktatási Központunkat a díjátadón dr. Csoszánszky Zoltán Oktatási igazgató képviselte.

 

A részletes eredmények a www.penzsztar.hu oldalon tekinthetők meg.