Figyelemfelhívás vállalkozások felé - Lényeges tudnivalók a banki adategyeztetéssel kapcsolatban

2019.06.19

 

A 2017 júniusában hatályba lépett, pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-áig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában másnaptól az adott bankok, takarékszövetkezetek és az egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett ügyfelek megbízásait.

 

Magyarországon a bankok jelenleg mintegy 1 millió vállalati ügyfél pénzforgalmi számláját vezetik. Az aktuális információk szerint jelentős számú – mintegy 500 ezer – vállalati bankszámla esetén még nem történt meg az adategyeztetés. A határidőt követően is azonosítatlan számlákat a hatályos jogszabály szerint június 27-étől blokkolni kell egészen addig, amíg az azonosítás meg nem történik.

A törvényi előírás kapcsán azt javasolja a Magyar Bankszövetség, együttműködésben a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával és annak Oktatási Központjával, hogy a vállalati adminisztrációban meghatározó szakértői, tanácsadói szerepkörrel bíró könyvvizsgálók, pénzügyi, számviteli tevékenységet végző szakemberek hívják fel megbízóik figyelmét a kötelező banki adategyeztetésre, és az alábbi tudnivalókra az azonosítás kapcsán:

A nyilatkozatot még nem tett vállalati ügyfeleknek mihamarabb el kell végezniük az azonosítást.

Kérjük, erre hívják fel megbízóik figyelmét, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra ezt a törvény szabta kötelezettségüket!

 

A bankok honlapjai részletes információkat tartamaznak az adategyeztetés lehetséges módjairól, csatornáiról. A bankszektor dolgozói most is minden érintett ügyfelet segítenek abban, hogy a jogszabályi kötelezettségnek meg tudjanak felelni, és a banki szolgáltatásokat zavartalanul igénybe tudják venni.

 

Budapest, 2019. június 18.

 

             Magyar Könyvvizsgálói Kamara                                          Magyar Bankszövetség