Cafetéria lehetőségek 2019-ben, az év végi változások tükrében

2018. december 20.

November elején már bejárta a sajtót a hír, miszerint teljesen átrendezi a nyugdíj-megtakarításokat az új adócsomag-javaslat. A november 23-án kihirdetett csomag számos, önkéntes nyugdíjpénztárakat érintő módosítást tartalmazott. Ezek közül pozitívumként emelhető ki, hogy jövőre a munkaadótól kapott nyugdíjpénztári tagdíjátvállalás után is jár a 20%-os személyi jövedelemadó jóváírás, amellyel akár 150 ezer Ft adómegtakarítást is elérhetnek a nyugdíjpénztári tagok.

 

A nyugdíjrendszer problémái, a demográfaiai kihívások folyamatosan napirenden vannak. A „Miből fogok megélni, ha nyugdíjas leszek?” kérdése egyre többeket foglalkoztat. Ebből a szempontból a jövő évi adóváltozások néhány fontos elemet tartalmaznak. Az új jogszabályok értelmében a munkáltatói nyugdíjcélú megtakarítási juttatások adózása továbbra is kedvezőbb, mint a munkabéré, s 2019-től három jogcímen adható. Újdonság, hogy tagdíj-vállalásként vagy támogatásként mindkét esetben bérrel megegyező adózással adhatja a munkaadó, ráadásul - mindkét esetben 20 százalékos adójóváírásra jogosítja a munkavállalót.

 

Jövőre tehát már nemcsak az önkéntes nyugdíjpénztári tag saját befizetései, hanem a munkaadótól béren kívüli juttatásként kapott nyugdíjpénztári befizetések után is jár a 20 %-os személyi jövedelemadó jóváírás! A visszaigényelhető adó éves 750.000 Ft egyéni és munkáltatói (tehát együttesen számolt) befizetéssel maximalizálható; így az igénybe vehető szja kedvezmény akár 150.000 Ft is lehet.

 

A jogszabályok értelmében célzott szolgáltatásként kedvezményes 40,71 százalék adózással adható nyugdíjpénztári támogatás, ebben az esetben viszont a juttatás nem jogosít adó-visszaigénylésre. A célzott szolgáltatás mindezek fényében és az igénybe vételére vonatkozó egyéb kötöttségek miatt, már nem jelent olyan vonzó alternatívát, továbbá szakértői vélemények szerint a pénztári jogszabályok módosítására is szükség lenne ahhoz, hogy az új adókörnyezetben a célzott szolgáltatás kedvezőbb lehetőséget jelenthessen.

 

Munkavállalói oldalról a juttatások szükségességét a mai korfa alapján látható tendenciák is indokolják: míg a jövőben az aktív munkavállalók száma csökkenni fog, azaz kevesebb nyugdíjjárulék befizető várható, addig a nyugdíjban lévők száma nő majd, így a felosztó kirovó rendszerben várhatóan egyre nagyobb lesz a szakadék a munkában töltött évek jövedelme és a várható nyugdíj között. A munkavállalók öngondoskodási hajlamát is vizsgáló felmérésekből ráadásul kiderült: sokan el sem kezdik nyugdíjcélú megtakarításukat, ha a munkáltató nem nyújt ilyen jellegű juttatást. Azon munkavállalók körében ellenben, akik részesülnek ilyenben, jelentősen javul az öngondoskodási hajlam. Mindezek fényében a cafetéria keretében adott nyugdíjcélú béren kívüli juttatás mind egyéni, mind össztársadalmi szinten hasznos és kívánatos.

 

A cikk szerzője:

Hanák Márta
az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetője

 

https://www.aranykornyp.hu/munkaltatoknak/cafeteria2019,
https://www.aranykornyp.hu/kalkulator.